Selvmordsaksjonist drepte fem i Kabul

Mens storrådet i Afghanistan nærmet seg en beslutning om landets nye grunnlov, ble fem afghanske sikkerhetsfolk drept i en selvmordsaksjon utenfor hovedstaden Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den fundamentalistiske Taliban-bevegelsen, som tidligere hadde makten i Afghanistan, tok på seg ansvaret for bombeaksjonen søndag. En talsmann for gruppen sier angrepet ble utført av en 35 år gammel mann fra den krigsherjede russiske utbryterrepublikken Tsjetsjenia.

Selvmordsaksjonisten tok fem personer med seg i døden, deriblant sjefen for sikkerhetsopplegget til den afghanske forsvarsministeren Mohammad Qasim, ifølge en talsmann for forsvarsdepartementet i landet.

- Ville ramme ISAF

Fire livvakter skal også ha blitt drept i eksplosjonen i nærheten av den internasjonale flyplassen utenfor Kabul. Selvmordsbomberen var blitt holdt under oppsikt av sikkerhetsfolkene en tid, da han ble pågrepet og fratatt noen av eksplosivene han hadde med seg.

- Noen eksplosiver var plassert i en trykkkoker, og da politiet forsøkte å stanse ham, sprengte han seg selv i lufta, sier en politimann til nyhetsbyrået Reuters.

Kabuls politisjef Baba Jan bekrefter at mannen som utløste eksplosivene trolig var en utlending.

Taliban-talsmannen, som kaller seg Abdul Samad, sier til nyhetsbyrået AFP at hovedmålet for angrepet var medlemmer av den internasjonale ISAF-styrken, hvor også norske soldater deltar. Han truer også med flere angrep i den afghanske hovedstaden i tiden framover.

- En gruppe på 60 selvmordsbombere har reist inn i Kabul. Målene deres vil være ISAF, koalisjonsstyrkene, FN og andre organisasjoner eller folk som jobber for utlendingene, sier Samad.

Karzai får støtte

Selvmordsangrepet i nærheten av ISAF-styrkens base ved flyplassen utenfor Kabul, skjedde samtidig som forhandlingene i det afghanske storrådet, Loya Jirga, så ut til å nærme seg slutten. Taliban har tidligere truet med angrep for å ødelegge for storrådets arbeid. Sju raketter og en bombe har rammet Kabul mens møtet har pågått, uten at noen er blitt skadd inntil søndagens angrep.

De 502 delegatene til storrådet har de siste to ukene sittet samlet i et stort telt i Kabul for å bli enige om en ny afghansk grunnlov. Medlemmer av en komité som forbereder et utkast til grunnloven, sier president Hamid Karzai omsider har fått støtte til sitt forslag om at presidentembetet fortsatt må ha mye makt.

Ønsker motvekt

Karzai mener dette er nødvendig for å hindre at landet igjen destabiliseres, mens flere andre delegater har tatt til orde for et parlamentarisk system med en statsminister som kan fungere som en motvekt til presidenten. Denne løsningen er blitt støttet av tidligere medlemmer av Nordalliansen, som sammen med USA styrtet Taliban fra makten i 2001.

Søndag skulle storrådet etter planen ha stemt over det nye grunnlovsforslaget, men avstemningen ble utsatt da mange av delegatene klaget over at de ikke hadde fått utdelt skriftlige kopier av forslaget.

Andre temaer som det har vært vanskelig å bli enige om, er islams rolle, kvinners rettigheter, og hva slags økonomisk system Afghanistan skal ha i framtida.

Alle uenighetene som har preget årets Loya Jirga har fått misfornøyde afghanere til å endre storrådets navn til «Loya Jagra», som betyr «den store slåsskampen.»

(NTB)