Selvmordsangep mot Cheney

14 personer drept, visepresidenten unnslapp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Taliban rettet i dag et selvmordsangrep mot militærbasen Bagram, seks mil utenfor Afghanistans hovedstad Kabul. USAs visepresident Dick Cheney var ved basen, og det viser seg nå at det var Cheney som var målet for angrepet.


- Målet vårt var Cheney, sier Mullah Hayat Khan, Talibans talsmann, til
Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået ble 14 personer drept og 27 pesoner skadet i angrepet mot basen, der Cheney overnattet i natt.

I bomberom

- Klokken 10 hørte jeg et kraftig smell, sier visepresidenten til Reuters.

- Så flyttet de meg til et bomberom. Ettersom situasjonen roet seg, dro jeg tilbake til rommet mitt før jeg reiste inn til Kabul, sier han.


Visepresidenten var aldri i fare under dagens angrep, og sier han ikke vil vurdere å endre sine planer i landet.

I hovedstaden fortsatte Cheney samtaler med Afghanistans president Hamid Karzai. Visepresidenten er på rundreise i regionen, og besøkte i går president Pervez Musharraf i Pakistan.

MÅLET: Dick Cheney var målet for angrepet mot Bagram militærbase i dag. Her bærer slektninger bort den ene av de 14 drepte. Foto: SCANPIX/ AP
MÅLET: Dick Cheney var målet for angrepet mot Bagram militærbase i dag. Her bærer slektninger bort den ene av de 14 drepte. Foto: SCANPIX/ AP Vis mer

Han skal ha bedt Musharraf om å trappe opp kampen mot Taliban og al Qaida, som ikke viser tegn til å svekkes av de alliertes krigføring.

Trapper opp

Taliban har tidligere uttalt at de planlegger en stor-offensiv i vår, med økt antall selvmordsangrep rettet mot de allierte.


Før 2005 var det omtrent ikke selvmordsangrep i Afghanistan. Det året ble det registrert 21 tilfeller. Og i fjor steg tallet til 139 angrep.

USA og deres allierte har vært i Afghanistan i fem år. 27 000 amerikanske soldater er utstasjonert i landet, og i går annonserte Storbritannia at de skal sende nye 1400 soldater til Sør-Afghanistan.