Selvmordsangrep før Haag-prosess

Dagen før Den internasjonale domstolen i Haag tar opp Israels omstridte barriere på Vestbredden, eksploderte nok en fullsatt buss i Jerusalem. Den palestinske selvmordsbomberen tok med seg sju mennesker i døden og såret over 50.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Scenen på Kong David-gaten i dag tidlig var en makaber reprise på det forrige terrorangrepet i Jerusalem for en knapp måned siden. Enda et utbombet bussvrak i veikanten. Nok en gang ulende ambulanser som raskt bringer de sårede til sykehus. Samme blanding av nysgjerrighet og avsky i folkemengden som står tett utenfor politiets avsperring.

- Akkurat der vi står nå satt jeg i min bil og kjørte. Vi så eksplosjonen fra bilen. Jeg løp rett bort for å hjelpe folk ut av bussen, forteller en rystet Nir Barkat, som er medlem av Jerusalems byråd, til NTB.

Hendene og skoene hans er tildekket av størknet blod.

- Det var avrevne kroppsdeler overalt i bussen. Jeg ble nødt til å gå over noen av de døde for å nå fram til de sårede. Det var uhyggelig. Men man må forsøke å glemme kroppsdelene, ikke se på dem, fokusere på mennesker som man kan redde. Jeg gjorde det jeg kunne til ambulansene kom, sier Barkat.

Al-Aqsa påtar seg ansvaret

Bak Barkat henger bussens frontrute på skakke og vaier i den kalde februarvinden. Alle andre vinduer i bussen er blåst ut av den kraftige eksplosjonen.

Pliktoppfyllende ortodokse frivillige samler enda en gang opp deler av istykkerrevne menneskekropper i bussvraket og fra gaten. En av dem leter på taket til bensinstasjonen ved siden av. Ved en mur står deres hvite plastsekker oppstilt, fylt til randen.

Mange selvmordsbomber har rystet Jerusalem de siste årene, men tidspunktet for dette angrepet, signert al-Aqsa-martyrenes brigader, var mildt sagt oppsiktsvekkende.

I morgen innleder Den internasjonale domstolen i Haag sine vurderinger av Israels omstridte grensebarriere på Vestbredden.

Israel hevder at barrieren skal hindre terrorangrep som dette. Jonathan Peled, talsmann for det israelske utenriksdepartementet, var raskt på plass blant reporterne ved bussvraket i Jerusalem for å formidle det offisielle budskapet.

- Enda en gang sprenges israelske sivile i biter av selvmordsbombere. Derfor kommer Israel til å fortsette å forsvare seg og fortsette å bygge sikkerhetsgjerdet. Hele spørsmålet om domstolen i Haag er en politisk ordlek som viser absolutt ingen forståelse for hvordan det er å leve under konstant terror, sier Peled.

Fordømmes av Arafat

Palestinerne anser grensebarrieren som et forsøk på å stjele deres land. Byer deles på midten, jordbrukere blir avskåret fra sine åkre. Palestinerne protesterer ikke i første rekke mot barrieren i seg selv, men mot det faktum at den bygges inne på okkupert område.

Deres oppfatning om at grensebarrieren strider mot folkeretten får støtte fra de fleste EU-land. Men søndagens terrorbombe i Jerusalem er utvilsomt dårlig reklame for palestinerne foran høringen i Haag.

Angrepet ble da også straks fordømt av Yasser Arafats kontor og av statsminister Ahmed Qurie.

Tidligere på dagen begynte Israel å rive en liten del av den kontroversielle barrieren mot Vestbredden. Sivile arbeidere klippet over et åtte kilometer langt gjerde med elektroniske sensorer som har skilt den palestinske landsbyen Baka al-Sharqiya fra resten av Vestbredden. Men byggingen fortsetter andre steder, blant annet rundt Jerusalem.

Den tidligere borgermesterkandidaten Nir Barkat skulle søndag dra og se på grensebarrieren sammen med en gruppe andre kommunepolitikere. Selvmordsbomben endret hans planer.

- Dette viser hvor viktig barrieren er. Vi har ikke noe annet valg enn å ta i bruk alle tilgjengelige midler for å beskytte oss. Dersom det forårsaker skade, ok, la oss se hvordan vi kan begrense skaden. Men jeg mener at liv er viktigere enn livskvalitet, sier Barkat.

(NTB)

Israelske redningsarbeidere søker gjennom vraket av den utbombede bussen som ble rammet av en selvmordsaksjon.