Selvmordsangrep mot moské i Bagdad

Minst 28 mennesker ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En selvmordsbomber kom inn i Umm al-Qura-moskeen og sprengte seg selv i lufta. 28 mennesker ble drept, og 37 ble såret, sier en tjenestemann i det irakiske innenriksministeriet.

Umm al-Qura-moskeen en av Iraks største sunnimuslimske moskeer. Myndighetene mistenker at al-Qaida står bak angrepet.

Umm al-Qura moskeen ledes av Ahmed Abdulghafur al-Samarrai, som er beryktet for sine prekener mot voldelig ekstremisme. Al-Samarrai er også en av grunnleggerne av Sahwa-bevegelsen, en kjent sunnimuslimsk motstandsgruppe mot al-Qaida i Bagdad.

Mistenker al-Qaida Samarri ble ikke rammet av bomben, og han retter mistanken mot al-Qaida etter angrepet.

- Jeg er sikker på at al-Qaida står bak dette, sier han til fjernsynskanalen Al-Sharqiyah. Også kilder i sikkerhetsmyndighetene i den irakiske hovedstaden mener det er terrornettverket som står bak.

Flere angrep
Bomben mot moskeen skjedde samtidig som minst sju andre mennesker ble drept i andre voldelige angrep i Irak. Angrepet skjedde kort tid etter kveldsbønnen i moskeen i Ghazaliya-distriktet vest i Bagdad, opplyser kilder i irakisk politi og sikkerhetsvesen.

Mange drepte Yarmouk-sykehuset i Bagdad opplyste at det hadde kommet inn 24 døde kropper og flere enn 30 sårede mennesker etter selvmordsangrepet.

Blant de drepte skal det være barn og eldre menn. Et parlamentsmedlem fra Anbar-provinsen skal også ha mistet livet.

Umm al-Qura-moskeen utgjør hovedkvarteret til Sunni-stiftelsen, som har ansvaret for å opprettholde sunnimuslimenes religiøse steder i Bagdad. Moskeen blir jevnlig besøkt av sunnimuslimske ledere.

Selv om sekterisk vold har minket kraftig i Irak, utfører sunniislamister med bånd til al-Qaida og sjiamuslimske opprørere nesten daglig terrorangrep i det krigsherjede landet.

NTB