Selvmordsbok i fritt salg

På hotellrommet der Hetal Anil Amin tok sitt eget liv, mens bestevennen Mats Storvik så på, fant politiet selvmordsboka «Final Exit». Boka er fritt til salg hos flere norske bokhandlere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boka har vært meget kontroversiell om omstridt siden den ble gitt ut for første gang i USA i 1991. Den gir praktiske og juridiske råd til folk som vil ta sitt eget liv eller gi aktiv dødshjelp. Bokas undertittel er «praktiske forhold rundt selvbefrielse og aktiv dødshjelp». Blant de praktiske rådene er oversikter over hva som er dødelige doser av flere medisiner.

En liten sjekkerunde i norske bokhandlere, både vanlige gatebokhandlere og nettbokhandlere, viser at boken er fritt tilgjengelig i Norge.

Vil ikke sensurere

Den er riktignok ikke hyllevare i norske kjeder, men kan bestilles fra flere bokhandlere, både hos tradisjonelle forhandlere og hos nettbokhandlere. Daglig leder i Bokkilden Else Pran kjenner ikke til boken, men vil nå se nærmere på den.

- Generelt ser jeg det ikke på som vår oppgave å sensurere bøker som er fritt tilgjengelig hos bokhandlere. Vi får våre lister fra seriøse og etablerte databaseleverandører, men jeg vil helt klart se nærmere på denne boken, sier hun til Dagbladet.no.

Hjalp kona å dø

Bokens forfatter, Derek Humphry, har skrevet flere bøker om temaet selmord og aktiv dødshjelp. Blant titlene finner vi «The Right to Die» (1986), «Dying With Dignity» (1992), «Lawful Exit» (1993) og «Freedom to Die» (1998). Han har jobbet som journalist i både britiske «Sunday Times» og amerikanske «La Times».

I 1975 hjalp han selv sin kone å ta sitt eget liv. Hun led av benkreft og hadde store smerter. Britiske påtalemyndigheter reiste ikke tiltale. Boken om selvdrapet, «Jean's Way», ble trykket i 16 opplag.