Selvmordsbølge blant tyske KFOR-soldater

BERLIN (Dagbladet): Selvmordene blant unge tyske KFOR-soldater i Kosovo og Makedonia har fått politikere og representanter for forsvaret til å kreve en reduksjon av tjenestetida på Balkan. Dette er foreløpig ikke aktuelt i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret følger imidlertid nøye med hvordan KFOR-tjenesten påvirker de 350 norske ungdommene på 19 og 20 år som fra og med i fjor er sendt til utlandet.

En 24 år gammel korporal fra delstaten Macklenburg-Vorpomern skjøt seg selv i KFOR-leiren i Prizren før helga. Selvmordet i Kosovo var det åttende siden tyske styrker ble utplassert på Balkan fra 1995.

- Dette dreier seg om mennesker som ennå er ubefestet i sine personlige forhold. Problemer som oppstår for eksempel i forhold til partneren i hjemlandet, føles ofte som håpløse, sier Helmut Meyer, leder for hæravdelingen i det tyske offisersforbundet.

Påvirker ikke

Kristelig-demokratenes forsvarspolitiske talsmann i den tyske Forbundsdagen, Paul Breuer, sier til søndagsavisa Bild am Sonntag at en tjenestetid på seks måneder på Balkan er for lang. Han vil redusere tjenestetida til fire måneder. Det norske forsvaret vurderer ikke en reduksjon.

- Vi har ingen indikasjoner på at norske KFOR-soldaters tjenestegjøring i utlandet virker inn på selvmordsstatistikken, sier assisterende pressetalsmann i Forsvarets overkommando, Petter Lindqvist.

- Et tankekors

Sju av de åtte tyske soldatene som tok sitt eget liv, var under 30 år. Forsvaret er klar over at unge soldater kan få seinskader etter utenlandsoppdrag.

- Det er klart at livserfaring er gunstig å ha, erfaringer som 19-åringer kanskje ikke har. Dette er et viktig tankekors, sier Lundqvist.

Forsvaret har flere psykologer som kartlegger mulige seinskader etter utenlandsoppdrag.

- Siden de mange unge norske soldatene reiste ut først i fjor, vet vi ennå ikke hvordan disse takler oppdragene, sier Lindqvist.

Til sammen 30 tyske KFOR- og SFOR-soldater har mistet livet som følge av ulykker og selvmord de siste seks åra.