Selvmordsbølge i svenske varetektsfengsler

SUNDVALL (NTB-TT): Antall selvmord i svenske varetektsfengsler øker. I fjor hengte sju mennesker seg på cella. Europarådets torturkomite har tidligere kritisert Sverige for inhuman behandling av varetektsfanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omkring 20 000 personer havner i løpet av året i en av landets 28 varekektsfengsler. Enkelte klarer ikke belastningen med de strenge restriksjonene: besøksforbud, å ikke kunne lese aviser, se tv eller høre på radio.

Siden 1991 har 18 varetektsfanger tatt livet av seg. I Umeås nybygde varetektsfengsel, som ble tatt i bruk sist sommer, har det allerede skjedd tre selvmord.

Ulf Jonson, fra kriminalomsorgen i Norrkøping ser alvorlig på utviklingen:

- Det er alarmerende hvis selvmordene fortsetter å øke. Hvert tilfelle utredes svært nøye, sier han.

Krisesituasjon

- Mange som havner i varetekt befinner seg i en krisesituasjon. En del har brukt narkotika og er i psykisk ubalanse. Men det er få som ligger nær selvmord. Det gjelder å identifisere dem, sier Ulf Jonson.

Noen enkel oppskrift på hvordan man forhindrer selvmord, finnes ikke sier Jonson og nevner tilfeller der selv ikke tette observasjoner hjalp.

Kritikk

Europarådets torturkomite kritiserte i 1994 Sverige for å følge for strenge regler, Hver innsatt bør få tilbringe åtte timer per døgn sammen med andre mennesker, mente komiteen.

Men målsetningen om større samkvem skaper problemer i 40 til 50 prosent av tilfellene. Det gjelder saker hvor politiet begjærer restriksjoner for å unngå ødeleggelse av bevis.

(NTB)