TO SKADDE KJØRETØY:  En selvmordsbomber i bil prøvde å ødelegge to Nato-kjøretøyer i Kabul i dag tidlig. Tre sivile ble skadd i angrepet, men ingen mistet livet. Foto: Ahmad Masood / Reuters / NTB Scanpix
TO SKADDE KJØRETØY: En selvmordsbomber i bil prøvde å ødelegge to Nato-kjøretøyer i Kabul i dag tidlig. Tre sivile ble skadd i angrepet, men ingen mistet livet. Foto: Ahmad Masood / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Selvmordsbomber angrep utenlandske Nato-soldater i Kabul

Skal ikke være norske soldater i det området, ifølge Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): To Nato-kjøretøyer ble i dag tidlig utsatt for et angrep i Senamai Pamir i Kabul. Lokale medier melder at det dreier seg om et selvmordsangrep med bil rettet mot en konvoi med utenlandske styrker.

- NATO bekrefter at en konvoi ble rammet av en IED (improvisert bombe red.anm.) i morges, skriver Pajhwok Afghan News på Twitter.

Ifølge den afghanske Tolo News ødela angrepet to Nato-kjøretøy, som vitner melder kan ha vært britiske. Tre sivile ble skadd, men ingen ble drept i angrepet - verken soldater eller sivile.

- Ikke nordmenn Norge hadde på det meste rundt 600 soldater i Afghanistan, men i juni var det nede i 56. Norge hadde gjennom ISAF-styrken ansvaret for Faryab-provinsen nordvest i Afghanistan.

- Angrepet rammet ikke i et område der norsk personell befinner seg. Vi har ikke fått beskjed om at norske styrker har vært involvert, opplyser Forsvarets operative hovedkvarter til Dagbladet.

De norske styrkene driver, som resten av Nato, bare med opplæring og rådgivning.

Den amerikanske ambassaden advarte i går alle amerikanere mot å reise til Afghanistan, da de hadde informasjon om et forestående angrep, ved hjelp av bilbomber eller selvmordsbombere, mot den amerikanske ambassaden eller andre amerikanske mål i Kabul.

Stormer fram I desember i fjor var det offisielt slutt for alle Natos kampoppdrag i Afghanistan. Ti måneder etter at Natos ISAF-styrke trakk seg ut av Afghanistan, tok Taliban for to uker siden Kunduz, landets femte største by. Ikke siden amerikanerne inntok landet i 2001, har Taliban hatt kontroll over en så stor by.

"DEN NORSKE PROVINSEN":  De norske styrkene i ISAF-styrken opererte i Faryab, en provins i det nordvestlige Afghanistan. Slik så ansvarsfordelingen ut da de norske styrkene var i Afghanistan gjennom ISAF i 2006. Den nordøstlige regionhovedstaden Kunduz ble for to uker siden erobret av Taliban.
"DEN NORSKE PROVINSEN": De norske styrkene i ISAF-styrken opererte i Faryab, en provins i det nordvestlige Afghanistan. Slik så ansvarsfordelingen ut da de norske styrkene var i Afghanistan gjennom ISAF i 2006. Den nordøstlige regionhovedstaden Kunduz ble for to uker siden erobret av Taliban. Vis mer

Fortsatt er det over 12 000 soldater i landet, men de driver med opplæring av lokale spesialstyrker, regjeringssoldater og militær rådgivning. I slutten av 2016 skal også dette avvikles og erstattes et «langvarig partnerskap».

Fredsforhandlingene mellom regjeringa, i regi av president Ashraf Ghani, og Taliban strandet tidligere i sommer. Over 50 000 afghanere har blitt registrert som asylsøkere i Hellas, bare i år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer