Selvmordsbomber drepte minst 40

Minst 40 mennesker er drept etter det politiet sier er en terroraksjon på metroen i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet.no): Terroristene slo til midt i morgenrushet klokka 8.32 idag tidlig. Den tettpakkede togvogen i sentrum av Moskva hadde nettopp tatt av fra stasjonen Avtosavodskaja da terroristene slo til. TV-nyhetene Vesti melder at det var minst 100 mennesker i vogna der bomben gikk av.

40 mennesker er hittil funnet drept, men russiske myndigheter frykter at dødstallene kan komme opp i 50. Minst 50 skadde ble bragt på sykehus.

Metroen i Moskva er det ideelle mål for terrorister som vil ta livet av flest mulig mennesker. I rush-tida står mennesker tettpakket i vognene. Banene går med to minutters mellomrom, og er den viktigste transportåren i Moskva, som har mer enn 15 millioner innbyggere.

Russiske medier melder at det var en selvmordsbomber som sto bak attentatet. Bomben gikk av ved den framre døra i den andre vogna i togsettet. De fleste døde og skadede var i denne vogna. Mer enn 700 mennesker ble evakuert etter eksplosjonen.

Den norske ambassaden i Moskva sjekker om det kan ha vært nordmenn ombord på metroen. Ambassaden sier at man ikke har noen grunn til å tro at det var nordmenn involvert. Stasjonen Avtosavodskaja ligger utenfor «turistløypa» i Moskva, men midt i et tett traffikert forretningsstrøk.

Det er presidentvalg i Russland om fem uker, og sittende president Vladimir Putin er skyhøy favoritt. Men en bølge av terror fram mot presidentvalget er det minste Putin trenger. Det var han som startet den andre tsjetsjenske krigen som sittende statsminister for fire og et halvt år siden. Terror i Russland er knyttet til krigen i Tsjetsjenia, og Russland har det siste halvannet året vært rystet av en rekke terroraksjoner. I Tsjetsjenia er mer enn 100 sterkt motiverte kvinner lært opp til å være selvmordsbombere.

Metroen i Moskva og andre russiske byer er ideelle terrormål fordi de er overfylte i rush-tida, og umulig å kontrollere for russisk etterretning.

TERROR: Minst 30 mennesker er drept i det som politiet mener er en terroraksjon.