Selvmordsbomber drepte sju

Kvinnen skadde også 40 i angrepet i Jerusalem i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En bønn om stans i selvmordsaksjonene, framført av en gruppe framtredende palestinere onsdag, ble ikke hørt. Samme kveld smalt det igjen i Jerusalem.

Ifølge øyenvitner var det en kvinnelig selvmordsaktivist som slo til onsdag. Hun tok med seg minst sju andre i døden, da hun blåste seg i lufta på en bussholdeplass ved en buss i French Hill-området i det nordlige Jerusalem. Rundt 40 mennesker ble skadd i aksjonen, som skjedde midt i rushtiden onsdag ettermiddag.

Bussholdeplassen betjener bussrutene som går til bosettinger øst for Jerusalem. På grunn av den store trafikken har stedet flere ganger vært mål for tidligere angrep. Onsdag kveld var fortauet blodig.

Al-Aqsa-martyrenes brigader, en utbrytergruppe fra Yasser Arafats Fatah-fraksjon, tok på seg ansvaret for aksjonen, ifølge den libanesiske TV-kanalen al-Manar.

Angrepet skjedde dagen etter at 19 mennesker ble drept i en selvmordsaksjon mot en buss sør i Jerusalem.

- Forsterker hatet

Tidligere på dagen kom 55 palestinske tjenestemenn, akademikere, skribenter og lokale ledere med en oppfordring til ytterliggående grupper til å innstille selvmordsangrepene for å hindre at levekårene på Vestbredden og i Gaza blir helt umulige.

- Vi ser ingen fordeler ved slike angrep, bortsett fra at de forsterker hatet mellom de to folkene, het det i en helsides annonse i den palestinske avisen al-Quds. Oppropet var undertegnet av blant andre PLOs representant i Jerusalem Sari Nusseibeh og PLOs tidligere talskvinne Hanan Ashrawi.

En meningsmåling i forrige uke viste at over to tredeler av palestinerne støtter selvmordsaksjonene.

Bush venter

USAs president George W. Bush fordømte onsdagens angrep, og Det hvite hus sa at Bushs fredsinitiativ vil bli forsinket, på grunn av selvmordsaksjonene.

- Det er klart at tiden umiddelbart etter selvmordsangrep ikke er den rette tiden. Presidenten vil dele det han har å si når det vil være mest gunstig, sa talsmann Ari Fleischer.

Israel hadde i løpet av natten gått til aksjon som tilsvar på tirsdagens selvmordsaksjon, og rykket inn i flere palestinske byer. Uttalelser fra regjeringen kan tyde på at gjenokkupasjonen kan bli permanent. I Jenin satte soldater opp brakker. De anholdt palestinske menn og samlet dem i en skole og beslagla arkivmateriale fra administrasjonsbygningen på sykehuset i Jenin.

Onsdag kom det til trefninger i Qalqilya, og fem israelske soldater ble skadd. Sammenstøtet fant sted like ved en bygning tilhørende den palestinske sikkerhetsstyrken, som var omringet av de israelske styrkene.

Blir Isolert

I påvente av Bushs Midtøsten-plan er befolkningen på Vestbredden vitne til at den nye «Berlinmur» skyter i været på den palestinske siden av den gamle grensen mot Israel.

90 prosent av den mannlige befolkningen i noen av de palestinske byene og landsbyene har hatt inntekter av dagarbeid i Israel. Den nye grensemuren kan bety at 1,5 millioner palestinere blir nesten like isolert og innestengt som sine nær en million landsmenn i Gaza.

Den palestinske arbeidsledigheten er på over 60 prosent, og den nye muren vil også gjøre det umulig å få avsetning for jordbruksprodukter.

Samtidig som arbeidet med muren har startet, har israelsk politi det siste døgnet arrestert 1.200 palestinere som har oppholdt seg i Israel uten arbeids- eller oppholdstillatelse, melder israelsk radio.

1967-grenser

En av Yasser Arafats nærmeste medarbeidere, Nabil Shaath, sa onsdag at det ikke kommer til å bli proklamert en palestinsk stat hvis den ikke omfatter alt land som ble okkupert av Israel i 1967.

- Uansett om staten blir kunngjort nå eller etter frigjøringen, må den bli etablert på grensene fra 4. juni 1967, sa Shaat, som er minister for internasjonalt samarbeid i den palestinske regjeringen.

Israel okkuperte Gaza og Vestbredden med Øst-Jerusalem fra Jordan, Gaza og Sinai fra Egypt og Golan fra Syria under krigen for 35 år siden. Øst-Jerusalem er senere blitt innlemmet i Israel.

(NTB)

<B>SJU DREPT: Forferdelige scener møtte redningsarbeiderne i Jerusalem.