Selvmordsbomber i Istanbul ble filmet

Tyrkiske myndigheter sier de har videobilder av en av selvmordsbomberne som angrep to synagoger i Istanbul lørdag. Mye tyder på at al-Qaida sto bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias innenriksminister Abdulkadir Aksu mener angrepene ble gjennomført av to selvmordsbombere, og både fra tyrkisk og internasjonalt hold pekes det mot terrornettverket al-Qaida.

Den arabiske avisen Al-Quds Al-Arabi opplyste søndag at den har mottatt en melding der al-Qaida påtar seg ansvaret for lørdagens attentater. Tyrkia forsøker å få dette verifisert, kunngjorde landets statsminister Tayyip Erdogan mandag.

Omtrent samtidig gjorde innenriksminister Aksu det kjent at myndighetene sitter på videobilder av en av selvmordsbomberne.

- Han er på bildene, selv om de ikke er klare. Vi forsøker å fastslå hans identitet, sa Aksu.

- Utenlandsk kilde

Innenriksminister Aksu sa videre at det fremdeles er uklart om gjerningsmennene var tyrkiske statsborgere eller utlendinger. Men han er overbevist om at aksjonen, som drepte 24 mennesker og såret rundt 300 andre, ble styrt fra en «utenlandsk kilde».

- Det er ingen organisasjon i Tyrkia som kunne ha utført dette på egen hånd. Det er opplagt at planleggingen ble gjort med en utenlandsk kilde, sa Aksu.

Politiet håper at videobildene av selvmordsbomberne skal kunne gjøre det mulig å finne bakmennene. Flere personer er allerede brakt inn til avhør.

Det er en gruppe som kaller seg Abu Hafz al-Masri-brigadene som i en e-post til avisen Al-Quds Al-Arabi påtok seg ansvaret for synagogeangrepene. Denne gruppen tok også på seg ansvaret for angrepet mot FNs hovedkvarter i Bagdad i august.

Simultanangrep

Også utenlandske eksperter holder det for sannsynlig at al-Qaida kan ha stått bak aksjonen i Istanbul. Professor og ekspert på Midtøsten og islam Gilles Kepel ved Institutt for politiske studier i Paris støtter denne teorien.

Han peker blant annet på at Istanbul-aksjonen bærer al-Qaidas kjennemerke ved at to angrep ble gjennomført omtrent samtidig. Det samme var tilfelle ved angrepene mot de amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania i 1998, mot tvillingtårnene i New York 11. september 2001 og mot israelske mål i Mombasa, Kenya i 2002.

- Det er en av al-Qaidas foretrukne måter å signere på, og en oppvisning av styrke - beviset på at man kan lykkes når og hvor man vil, sier Kepel til avisen Libération.

Reiseadvarsel

Israels utenriksdepartement gikk mandag ut med en anbefaling til alle israelere om å tenke seg «svært grundig» om før de reiser til Tyrkia og ta alle forholdsregler dersom de drar. Tyrkia er et populært reisemål for israelere og rundt 300.000 israelere besøker landet hvert år.

Dette, sammen med det faktum at Tyrkia har bevart en viktig jødisk minoritet som er både politisk og økonomisk godt integrert, kan bidra til å forklare hvorfor Tyrkia ble valgt som terrormål i helgen.

(NTB)