Selvmordsbomber ombestemte seg

Den 20 år gamle palestinske kvinnen Arien Ahmed skulle være selvmordsbomberne, men ombestemte seg før det var for sent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mai lot en palestinsk kvinne være å gjennomføre en selvmordsaksjon

fordi hun måtte gå i trange klær for ikke å bli stoppet av politiet.

Ahmed skiller seg ut også på en annen måte fra det som tidligere var typiske selvmordsbombere. Hun gjennomgikk ikke flere måneder med forberedelser og indoktrinering, og hun hadde ingen kontakt med de ytterliggående islamske organisasjonene Hamas og Islamsk hellig krig.

Hennes motiv var mer av privat karakter enn av religiøs eller politisk overbevisning. Hun ville hevne sin døde kjæreste som var medlem av Tanzim-militsen, skriver New York Times, som har intervjuet Ahmed i et israelsk fengsel.

Mønster

De palestinske selvmordsbomberne passer ikke lenger inn i et entydig mønster. Det behøves ikke annen motivasjon enn presset palestinerne lever under, mener eksperter på begge sider av konflikten.

En ny undersøkelse foretatt av den israelske sikkerhetstjenesten har vakt bekymring, nettopp fordi det ikke er mulig å finne klare fellestrekk hos selvmordsbomberne.

Tidligere tok det flere måneder å forberede et selvmordsangrep. Den som ville ofre sitt liv, måtte gjennomgå grundige forberedelser. De som meldte seg, hadde alle tilknytning til Hamas og Islamsk hellig krig. De trodde på et bedre liv etter dette.

De siste månedene er de fleste selvmordsaksjonene blitt utført av mer sekulære grupper, gjerne med forbindelser til Yasser Arafats Fatah-bevegelse.

12-åring

Rekrutter kommer fra stadig flere miljøer. Denne uken arresterte israelerne en 12 år gammel palestinsk gutt som planla et angrep.

Den palestinske psykiateren Iyad Sarraj betrakter utviklingen med stigende uro. Mange palestinske barn setter nå likhetstegn mellom død og makt, ifølge Sarraj.

- De skaper en ny kultur, sier Sarraj, som mener at barna delvis prøver å kompensere for sine foreldres avmakt.

Selv for en mann som Sarraj er det ikke mulig å kritisere dem som velger martyriet, bare å fordømme terror i generelle vendinger.

Tvil

Det gikk bare fem dager fra Arien Ahmed tok kontakt med en Tanzim-gruppe i Betlehem, og sa seg villig til å ofre sitt liv for hevn. Dagen før angrepet skulle skje ble hun hentet på lesesalen.

Men da hun gikk gjennom gatene i byen Rishon Letzion med ryggsekken full av sprengstoff, begynte hun å tvile. Gjorde hun det rette, og ville hun komme til himmelen, eller til helvete?

Hun husket et uttrykk hun hadde hørt som barn, at ingen har rett til å ta en annens liv.

Ahmed snudde.

Senere sa hun at hun hadde ventet å bli forberedt på det som skulle skje. Men de som rekrutterte henne, sa bare at hun ville bli gjenforent med sin forlovede i paradiset, noe hun oppfattet som dumt.

- De trakasserte meg, sa hun.

Likevel har hun forståelse for dem som velger å ofre sine liv.

- Det er resultat av situasjonen vi lever i, sier Arien Ahmed.

Fra 1993 til den nye intifadaen begynte i september 2000, var det 61 selvmordsaksjoner og forsøk på aksjoner. De siste 19 månedene har det vært nesten dobbelt så mange.

(NTB)