NEST HELLIGST: Profeten Muhammeds moské i Medina - profetens gravsted - ble rammet av en eksplosjon mandag kveld nær sikkerhetssgjerdet, melder saudiarabiske medier. Det er ikke meldt om andre drepte enn den antatte selvmordsbomberen, og ingen har foreløpig krav på å stå bak handlingen. Dette oversiktsbildet er fra 2007. Foto: MOHAMED MESSARA, EPA/NTB Scanpix.
NEST HELLIGST: Profeten Muhammeds moské i Medina - profetens gravsted - ble rammet av en eksplosjon mandag kveld nær sikkerhetssgjerdet, melder saudiarabiske medier. Det er ikke meldt om andre drepte enn den antatte selvmordsbomberen, og ingen har foreløpig krav på å stå bak handlingen. Dette oversiktsbildet er fra 2007. Foto: MOHAMED MESSARA, EPA/NTB Scanpix.Vis mer

Selvmordsbomber sprengte seg foran muslimenes nest helligste sted

Minst fire drepte. Og første angrep mot vestlige mål i Saudi-Arabia på flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To selvmordsbombere har sprengt seg selv til døde i Saudi-Arabia mandag ettermiddag - bare dager etter at ekstremister har rammet vestlige og sivile mål i Tyrkia, Bangladesh og Irak.

Den første bomben som gikk av ved 15-tiden lokal tid er det første angrepet mot vestlige mål i Saudi-Arabia på flere år.

Det skjedde i nærheten av det amerikanske konsulatet i landets nest største by Jeddah på USAs nasjonaldag 4. juli. Det er første gang siden 2004 at USA-konsulatet i byen har vært utsatt for angrep.

To politimenn ble skadd, ellers har det statlige nyhetsbyrået Saudi Press Agency ikke rapportert om skader på sivile, ifølge CNN.

De to politimennene skulle sjekke en bil med merkelige bevegelser, og en bombe gikk av i bilen bare ti meter fra veggen til konsulatbygningen. Politiet har funnet flere gjenstander i bilvraket, som kopler eksplosjonen til en planlagt handling.

Utenfor moské

Om lag fire timer seinere, ved 19-tiden lokal tid skjedde to eksplosjoner utenfor en moske i byen Qatif sørøst i landet, der landets sjiamuslimske minoritet holder til.

Nyhetsbyråene AFP og Reuters melder at det foreløpig er lokale observasjoner av en død selvmordsbomber.

TV-kanalene Aljazeera og statlige al-Arabyia melder også om en eksplosjon rett ved sikkerhetsinnhegningen rundt symboltunge Profetens Muhammeds moské i Medina.

Den er regnet for muslimers nest helligste sted, der profeten er gravlagt.

Bilder av kroppsdeler fra den antatte selvmordsbomberen er spredt på sosiale medier.

Minst fire mennesker skal være drept i selvmordsangrepet i Medina.

De drepte er medlemmer av sikkerhetsstyrkene i landet, melder TV-stasjonen Al Arabiya på Twitter.

TV-stasjonen CNN melder også at fire personer er drept, med henvisning til opplysninger fra en ikke navngitt tjenestemann, skriver NTB.

Bilder fra stedet viser et kjøretøy i brann og mye røyk.

- Vibrasjonene var svært sterke. Det hørtes ut som en bygning kollapset, sier Qari Ziyaad Patel (36) fra Sør-Afrika, som var på stedet.

Nettstedet arabnews melder seinere at seks er registrert omkommet i Medina - fire politimenn og to sivile.