Selvmordsbombere drepte 19 i Irak

Minst 19 irakere ble drept i selvmordsangrep mot to politistasjoner nord for Bagdad lørdag. Blant de drepte var ei fire år gammel jente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere titall personer ble såret i de to angrepene. Selvmordsaksjonister sprengte to biler i lufta foran politistasjonene i byene Baquba og Khan Bani Saad nord for Bagdad ved 8-tiden lokal tid.

I dette området er motstanden mot okkupasjonsmakten stor og fortsatt sverger mange innbyggere sin lojalitet til den styrtede presidenten Saddam Hussein.

Den første bilbomben gikk av i byen Khan Bani Saad, 30 kilometer nordøst for Bagdad, hvor tre sivile og seks politimenn ble drept. 13 personer ble såret. Selvmordsaksjonisten kjørte en bil full av sprengstoff inn i politistasjonen. Eksplosjonen laget et stort hull i bygningen.

Fem savnet

Bare minutter senere eksploderte en bil utenfor politistasjonen i byen Baquba, som ligger 65 kilometer nord for Bagdad. Her ble sju politimenn og to sivile drept.

- Jeg sto på politistasjonens balkong da bilen kom kjørende mot bygningen, forteller politimannen Nazaar Hamzan.

- Han (sjåføren) hadde på seg en uniform lik den jeg har.

Lørdag ettermiddag var fem andre politimenn fortsatt savnet. En talsmann for de amerikanskledede styrkene sier at mellom 15 og 20 personer ble såret eller drept.

Politistasjonen fikk store skader og mer enn 12 biler i nærheten ble ødelagt.

Politiet ble nødt til å skyte i lufta for å spre menneskemengden på åstedet, slik at redningsmannskapene fikk fraktet de sårede til sykehus.

Selvmordsangrepene lørdag er de siste i en rekke angrep mot irakisk politi som samarbeider med den amerikanskledede okkupasjonsmakten.

Sivilt fly beskutt

Lørdag morgen ble et sivilt fly truffet av en rakett da det tok av fra Bagdad flyplass. Ingen ble skadd, og flyet landet siden trygt, ifølge en talsmann for de amerikanske styrkene.

Flyet, som tilhører det internasjonale budfirmaet DHL, var på vei fra Bagdad internasjonale flyplass da det ble truffet. Den venstre vingen tok fyr og tvang flyet til å snu og foreta en nødlanding, ifølge vitner i området. Bakke-til-luftraketten som traff var av typen SAM-7, opplyser den amerikanske talsmannen.

Det er første gang at et sivilt fly er beskutt og truffet over Bagdad. Tidligere har åtte militære og offisielle fly blitt beskutt over Bagdad.

Det jordanske flyselskapet Royal Wings stanset lørdag alle sine flyginger til Bagdad som følge av rakettangrepet.

100.000 soldater

Samtidig som opprørerne i Irak fortsetter sine dødelige angrep, kom det lørdag meldinger om at USA planlegger å la 100.000 soldater bli i landet fram til 2006.

En høytstående offiser sier anonymt til avisa New York Times lørdag at hæren virkelig vil kjenne belastningen hvis en så stor styrke blir værende enda lenger enn til begynnelsen av 2006. Hans uttalelser tyder på at hæren tror at det vil være vanskeligere å stabilisere Irak enn først antatt.

USA har nå utplassert 130.000 soldater i Irak. Antallet skal reduseres til 105.000 innen mai 2004. Enkelte offiserer har luftet muligheten for en ytterligere reduksjon i løpet av neste år, men kilden til New York Times mener at antallet vil være det samme når soldatene skal byttes ut i mars 2005. Disse blir trolig stående i ett år, fram til mars 2006.

BESKUTT: Lørdag morgen ble et sivilt fly fra budfirmaet DHL truffet av en rakett av typen SAM 7. Ingen ble skadd, og flyet landet siden trygt. Det er første gang at et sivilt fly er beskutt og truffet over Bagdad.
ØDELAGT: Politistasjonen i byen Baquba, 60 kilometer nordøst for Bagdad. Minst 19 personer ble drept i to selvmordsaksjoner mot politistasjonene i Baquba og i Khan Bani Saad lørdag morgen. Blant de drepte var ei fire år gammel jente.