Selvmordsbombere drepte 60 pilegrimer i Irak

To selvmordsbombere drepte til sammen minst 60 sjiamuslimske pilegrimer i og rundt Iraks hovedstad Bagdad lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bagdad (NTB-Reuters-AFP): Ingen tok umiddelbart på seg ansvaret for drapene, men angrep av denne typen er varemerket til sunnimuslimske al-Qaida, som ser på sjiamuslimer som vantro.

Nærmere 50 av pilegrimene ble drept i et angrep i området Adhamiyah nord for Bagdad. En selvmordsbombe ble utløst da ofrene var på vei for å markere årsdagen for sjiamuslimenes niende imam, Mohammed al-Jawad, ved helgenskrinet i bydelen Kadhimiya. Over 70 mennesker ble såret i angrepet.

Tidligere på dagen sprengte en person seg selv i lufta på en kafé i byen Balad nord for Bagdad. Minst tolv mennesker ble drept i angrepet på kafeen, som var mål for et nesten identisk angrep for bare 40 dager siden.

Journalister drept

I tillegg skjøt og drepte ukjente gjerningsmenn to irakiske fjernsynsreportere som arbeidet med å filme i Mosul, som er landets nest største by og ligger nord i Irak.

De to reporterne jobbet for kanalen al-Sharqiya News, som er kritiske mot landets regjering, og som har mesteparten av sine seere blant landets sunni-minoritet. I tillegg eksploderte bomber og tok liv flere andre steder i landet.

Volden øker i Irak, og er i år verre enn på flere år.

Konflikt mellom konfesjoner

Konflikten mellom de to retningene innen islam har imidlertid tilspisset seg kraftig som følge av konflikten i Syria, hvor i hovedsak sunnimuslimske opprørere kjemper mot et regime som er dominert av Alawi-sekten, en avlegger av sjiaislam. Frykten for at Irak vil bli kastet ut i en sekterisk krig lik den blodige konflikten som toppet seg i 2006-2007, er stor.

Så langt i år er mer enn 6.000 mennesker drept i voldshandlinger i Irak, ifølge organisasjonen Iraq Body Count. Bare i september ble 900 sivile irakere drept, ifølge FN. Konfesjon