- Selvmordsbombere i Oslo

Tirsdag i forrige uke møttes flere muslimske menn i en moské i Oslo. Flere unge menn meldte seg frivillig som selvmordsbombere mot mål i Oslo. Pengeinnsamlingen til store mengder sprengstoff er allerede i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De oppsiktsvekkende opplysningene kommer fram i dagens utgave av Aftenposten aften. Avisa avslører at det ble gitt tips om flere mål som kunne rammes av selvmordsbombene. En av datoene som ble nevnt var 14. mai - Israels uavhengighetsdag.

Opplysningene er hovedårsaken til at politiet har sperret av området rundt den israelske ambassaden i Oslo og at de plasserte sementblokker ved den jødiske synagogen på St. Hanshaugen.

- Vi kjenner til saken, men det vil alltid være rykter som florerer rundt det mosaiske trossamfunnet. Disse ryktene har vi ikke verifisert 100 prosent enda, så jeg vil ikke uttale meg om de, sier sikkerhetssjefen ved det mosaiske trossamfunnet til Dagbladet.no.

- Vi har merket at temperaturen i Norge har forandret seg, og Norge er ikke bare et stille og rolig land, mener sikkerhetssjefen.

- Dette er en situasjon vi ikke er komfortable med, sier bestyreren i den jødiske barnehagen som er nærmeste nabo til synagogen til TV2. De skal lenge ha fryktet at barnehagen kunne være et terrormål.

En sentralt plassert kilde i det religiøse muslimske miljøet i Oslo skal ha kontaktet statssekretær Vidar Helgesen ved utenriksdepartementet. Derfra gikk den rystende meldingen til justisdepartementet og politiets sikkerhetstjeneste.

Kilden var til stede på møtet der selvmordsbombing ble diskutert. En rekke unge menn meldte seg frivillig på møtet. Ifølge Aftenposten er det allerede satt i gang en innsamlingsaksjon til sprengstoff og annet nødvendig utstyr.

UD vil ikke si hvilke konsekvenser dette kan få for Oslos innbyggere.

- Det må bli opp til Politiets sikkerhetstjeneste å foreta en vurdering. Hva enkeltpersoner i UD blir informert om, er i beste fall en liten brikke i denne situasjonen, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD.

Klepsvik sier til Nettavisen at saken er sterkt overdrevet.

– Jeg tror dette er helt ute av proposjoner. Det som skjer utenfor den israelske ambassaden er basert på en totalvurdering fra politets side, sier han.

PST vil heller ikke kommentere saken.

- Men vi tar selvfølgelig situasjonen alvorlig. Dette er en vrien situasjon, sier politiinspektør Øystein Berger.

Berger vil ikke bekrefte opplysningene overfor Dagbladet.no.

Betongsprerrer foran synagogen i Oslo
Hele Parkveien er stengt