Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selvmordsbombere rammet sjiamuslimsk høytid

Over 20 mennesker drept i angrep mot moskeer i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepene skjedde under ashura, en av de viktigste høytidsdagene i muslimenes religiøse kalender.

I kveld ble minst sju mennesker drept og ti såret av en selvmordsbombe mot en moské i byen Iskandariya, sør for Bagdad.

Tidligere på dagen sprengte en mann iført en vest fullpakket med sprengstoff seg i lufta ved en moské i Dura-distriktet sørvest i Bagdad, fortalte øyenvitner. Her ble minst 14 mennesker drept, mens over 40 kom til skade.

Kort tid etterpå ble en annen moské vest i den irakiske hovedstaden rystet av en voldsom eksplosjon. Politiets talsmenn sa først at denne moskeen var truffet av granater fra en bombekaster, men opplyste senere at dette også var et selvmordsangrep.

Skutt

To selvmordsbombere skal ha forsøkt å nærme seg moskeen i Baja-distriktet i Vest-Bagdad. Den ene ble oppdaget av politiet og skutt før han rakk å utløse sprengladningen han bar på, mens den andre greide å sprenge seg selv i lufta, ble det sagt.

En annen person omkom og åtte kom til skade i angrepet i Baja. Selvmordsaksjonene fredag skjedde samtidig med at tusener av sjiamuslimer marsjerte gjennom Bagdads gater for å feire ashura og vise styrke.

Under fjorårets ashura-feiring ble 170 mennesker drept i en serie selvmordsangrep i Bagdad og i Kerbala, som ligger 110 kilometer sør for den irakiske hovedstaden. Ashura feires til minne om imamen Husayn ibn Ali, som led martyrdøden ved Kerbala i år 680.

En selvmordsbomber drepte fredag også to politimenn og en soldat i nasjonalgraden i Bagdad. En amerikansk soldat ble drept like nord for Bagdad da en bombe eksploderte i veikanten.

Forsoning

Sjiamuslimene vant valget på ny nasjonalforsamling i Irak 30. januar. Det store sjiapartiet SCIRIs leder Abdul-Aziz al-Hakim sa i sin Ashura-tale fredag at irakerne nå må arbeide for forsoning, uansett religiøs tro eller politisk oppfatning.

- Jeg oppfordrer alle irakere til å stå sammen, og jeg forsikrer alle om at vi ønsker et forent og trygt Irak. Det skal bli et land der samfunnsborgerne uten unntak har krav på rettferdighet og likhet, sa Hakim, som svarte med ropet «Gud er stor».

Mange sjiaer mistenker folk fra den rivaliserende sunnimuslimske trosretningen for å stå bak fredagens bombeangrep. Sunniene satt ved makten i Irak i mange tiår, før deres leder Saddam Hussein ble styrtet av amerikanerne og deres allierte våren 2003.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media