- Selvmordsbombere vil forsøke å drepe Putin

Angivelige attentatplaner mot den russiske presidenten under Iran-besøk kommende uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Den russiske presidenten Vladimir Putin er blitt advart om attentatplaner knyttet til hans besøk i Iran til uka, melder offisielle kilder i Kreml, ifølge BBC.

Iran avviser

Nyhetsbyrået Interfax siterer russiske etterretningskilder som sier en gjeng selvmordsbombere vil forsøke å drepe Putin i Teheran.

- Vi kan ikke kommentere disse opplysningene, men vi bekrefter at presidenten er blitt informert, sier en Kreml-talsmann til nyhetsbyrået AFP.

Den russiske presidenten skal reise til Iran i morgen kveld etter møter i Tyskland.

Under besøket skal Putin møte president Mahmoud Ahmadinejad og delta på en konferanse mellom land ved Det Kaspiske hav.

Utenriksdepartementet i Iran avviser på det sterkeste en hver form for attentatplaner mot den russiske presidenten, og kaller det for «grunnløse påstander».

- Opplysningene som er blitt publisert i enkelte medier, er totalt grunnløse og i tråd med den psykologiske krigen som er blitt startet av fiender som ønsker å skade forholdet mellom Iran og Russland, sier en talsmann for det iranske utenriksdepartementet, Mohammad Ali Husseini.

- Flere attentater avverget

TRUET: Russiske kilder sier selvmordsbombere vil forsøke å drepe Vladimir Putin under Iran-besøk til uka. Iran avviser på det sterkeste. Foto: SCANPIX/AFP
TRUET: Russiske kilder sier selvmordsbombere vil forsøke å drepe Vladimir Putin under Iran-besøk til uka. Iran avviser på det sterkeste. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

Putin er den første russiske presidenten som drar til Iran siden 1943 da Stalin gjestet landet.

Interfax sier russisk etterretning har støttet seg på informasjon fra flere kilder utenfor landets grenser.

Ifølge russiske kilder skal flere grupper av selvmordsbombere være forberedt på å gå til angrep under Putins besøk.

Offisielle russiske kilder uttaler at en rekke planer om attentater mot presidenten i forbindelse med utemlandsreiser er avslørt siden Putin ble president i desember 1999.

Kort tid etter valget uttalte ukrainske sikkerhetsstyrker at de hadde stanset et forsøk på å drepe Putin under et møte mellom tidligere sovjetrepublikker.

I 2003 sa politiet i London at de hadde arrestert to menn i forbindelse med planer om attentat mot Putin, skriver BBC.

- Selvmordsbombere vil forsøke å drepe Putin