NYE ANGREP: Minst 12 mennesker mistet livet i den russiske republikken Dagestan onsdag. Det er fortsatt usikkert om bombeangrepet hadde noe mandagens attentater i Moskva, der to selvmordsbombere tok livet av 39 mennesker på byens metro. Foto: EPA/NTV/SCANPIX
NYE ANGREP: Minst 12 mennesker mistet livet i den russiske republikken Dagestan onsdag. Det er fortsatt usikkert om bombeangrepet hadde noe mandagens attentater i Moskva, der to selvmordsbombere tok livet av 39 mennesker på byens metro. Foto: EPA/NTV/SCANPIXVis mer

Selvmordsbomberen forkledd som politimann

12 drept i bombeangrep i Dagestan. Kan ha sammenheng med Moskva-bombene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| To dager etter metroangrepene i Moskva smalt det igjen. Onsdag tok to bomber livet av tolv mennesker i den russiske republikken Dagestan.

Angrepet i den dagestanske byen Kizljar var todelt. Først gikk en bombe av utenfor det lokale innenriksdepartementet, deretter smalt en til da folk strømmet til for å se hva som hadde skjedd. Den siste detonerte en selvmordsbomber forkledd som en politimann.

Etterpå var åstedet dekket av bilvrak, knust glass - og døde og sårede mennesker. Hittil har 12 mistet livet, derav byens politisjef og flere av hans høytstående kolleger.

Selv om slike attentater gjennomføres relativt ofte i Nord-Kaukasus, utelukker ikke statsminister Vladimir Putin at eksplosjonene har noe med mandagens terrorangrep i Moskva å gjøre. Der mistet 39 mennesker livet da to selvmordsbombere sprengte seg selv i lufta på byens t-bane.

- Det kan være de samme bandittene som står bak alle angrepene denne uken, tordnet statsministeren etter et regjeringsmøte onsdag. President Dmitrij Medvedev føyde senere til at begge angrepene «er ledd i en og samme lenke».

Men ingen har hittil tatt på seg ansvaret for noen av bombene.

Mulig forbindelse

Indra Øverland ser ikke bort fra at Putin og Medvedev har rett, for dagestanske opprørere angriper ofte politimenn, soldater og andre med forbindelser til den russiske staten. Men NUPI-forskeren understreker samtidig at noe av volden bunner i familiefeider, lokalpolitisk maktkamp og konflikter mellom ulike kriminelle grupperinger.

- Selv om dette kan ha vært en atskilt hendelse, for eksempel en narkotikabandes hevn mot politiet, er det mer sannsynlig at attentatet i Dagestan er knyttet til mandagens angrep i Moskva, sier han.

Selv om Moskva mer eller mindre har fått stabilisert situasjonen i Tsjetsjenia, har urolighetene som tidligere preget den russiske republikken, spredd seg til Dagestan og Ingusjetia.

Her har internasjonale islamister forsøkt å oppildne til kamp mot den russiske staten, og fattigdom, korrupsjon og lokale myndigheters hardhendte metoder gjør det lettere å rekruttere lokale innbyggere til terroristaktivitet.

Strammer grepet?

Nå frykter mange at Putin vil bruke den siste ukens angrep som et påskudd til å stramme grepet om Nord-Kaukasus. Flere kommentatorer tror statsministeren vil reagere på samme måte som han gjorde etter terrorbølgen fram mot 2004, da han styrket sin egen, sikkerhetsstyrkenes og sentralmaktens stilling. Med terrortrusselen som grunn, fjernet han direkte valg av guvernører og lot sine støttespillere ta over aviser og TV-kanaler.

Ukas angrep kan dermed undergrave Medvedevs forsiktige forsøk på å åpne for mer frihet og politisk pluralisme. De kan samtidig styrke Putin i forhold til sjefen sin, også når det gjelder hvem som skal etterfølge hvem som statsminister og president.

Putin har allerede beordret innenriksminister Rashid Nurgalijev om å øke beredskapen i Nord-Kaukasus, og da spesielt utenfor offentlige bygninger. Nurgalijev på sin side lover å gå hardt til verks mot de ansvarlige, noe menneskerettighetsaktivister og politikere i regionen er svært skeptiske til. Presidenten for det tsjetsjenske nasjonalforsamlingen, Dukuwakha Abdurakhmanov, advarte blant annet Moskva mot å trekke forhastede slutninger om hvem som står bak eksplosjonene.

Begravelser

Samtidig som det nye selvmordsangrepet fant sted, var forberedelsene til begravelsene av de første ofrene for T-bane-angrepet i gang i Moskva. Folk over hele landet har markert de drepte og sendt sine tanker til de 78 som fortsatt ligger på sykehus etter skadene de ble påført.

Russisk politi har etterlyst to andre kvinner som man tror er medskyldige i angrepet. De skal ha blitt fanget opp av overvåkingskameraene sammen med selvmordsbomberne. Politiet har også offentliggjort bilder av de to selvmordsbombernes hoder.

Etterforskerne mener det er ting som tyder på at de to aksjonistene var kommet til Moskva fra Kaukasus-regionen tidlig mandag morgen.


(©NTB)