Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selvmordsbomberen fra IS kommer i full fart mot de kurdiske styrkene

- Kom igjen, kjapp dere og treff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En video som ble delt på nettet av kurdiske medier på julaften viser tilsynelatende øyeblikket en selvmordsbomber fra IS blir drept, sekunder før han når Peshmerga-militsens frontlinje.

I videoen hører man en mann, som antas å være en av de kurdiske peshmergasoldatene som kjemper mot IS i Irak, bønnfalle sine kolleger om å treffe bilen som raser i full fart mot soldatene.

— Kom igjen, kjapp dere og treff, sier han i videoen.

Ifølge kurdiske medier skal bilen ha vært fullastet med rundt ett tonn TNT. Peshmerga-krigerne bommer flere ganger på bilen, før de treffer med en anti-tanks-rakett i siste liten.

Vil ta Mosul Hendelsen skal ha funnet sted like utenfor Mosul i Irak. Mosul er den neste byen på lista til det irakiske militæret, etter at de i går skal ha klart å gjenerobre byen Ramadi fra IS-soldater.

USA gratulerte mandag Irak med seieren over IS i Ramadi, men utenriksminister John Kerry sier samtidig at byen ikke er helt frigjort.

— Vi hyller Iraks regjering og tapre irakiske styrker som viser voldsom utholdenhet og mot i denne kampen, sier Kerry.

Frankrikes president François Hollande gratulerte også tidligere mandag Iraks president med seieren. 

— Det er den viktigste seieren siden starten på kampen mot terrororganisasjonen Daesh, sier Hollande i en uttalelse og bruker et arabisk akronym for IS.

JAGET UT IS: Irakiske styrker heiste nasjonalflagget over regjeringsbygningene i Ramadi mandag etter å ha erklært seier over ekstremistene i byen dagen før.
Foto: Reuters / NTB Scanpix
JAGET UT IS: Irakiske styrker heiste nasjonalflagget over regjeringsbygningene i Ramadi mandag etter å ha erklært seier over ekstremistene i byen dagen før. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Irakiske styrker heiste nasjonalflagget over regjeringsbygningene i Ramadi mandag etter å ha erklært seier over ekstremistene i byen dagen før.

Jaget ut 400 IS-krigere IS hadde for ei uke siden en styrke på om lag 400 krigere i sentrum av Ramadi. Det er uklart hvor mange som ble drept i kampene og hvor mange som klarte å trekke seg tilbake til posisjoner utenfor byen, ifølge NTB.

Ramadi er den andre store byen den irakiske regjeringen har klart å ta tilbake fra IS. Byen Tikrit nord i landet ble tatt tilbake i april. Etter Ramadi har hæren planer om å drive IS ut av storbyen Mosul, ifølge Iraks statsminister Haider al-Abadi.

Det blir en veldig vanskelig oppgave, ifølge Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit.

— Ramadi og Mosul er helt ulike kamper. Det er flere utfordringer med Mosul. Byen betyr mye mer for IS, og de har sterk støtte blant mange av byens innbyggere, sier Hellestveit til NTB.

— IS har utvidet i Syria Midtøsten-ekspert Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen mener derimot at byen Fallujah trolig vil være irakernes neste mål. Byen er på omtrent samme størrelse som Ramadi og skal være lett å ta tilbake, ifølge Vikør.

— De irakiske strykene fikk kontroll over Ramadi ved hjelp av det amerikanske luftvåpenet. USA har funnet en måte å bombe IS på som er effektiv mot IS sine måter å slåss på. Fallujah blir mest sannsynlig den neste byen, sa han til Dagbladet tidligere mandag.

— Det irakiske militæret må gjenerobre store områder før de i det hele tatt kan tenke å nærme seg Mosul. IS har lidd en del nederlag, men så har de også utvidet sine områder i Syria, sa Vikør.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media