Selvmordsbomberen ville møte pastoren - men han var i Oslo

Terroristen spurte etter pastoren før han sprengte seg selv utenfor Zion Church Batticaloa på Sri Lanka.

KIRKA: Politiet jobber utenfor Zion kirke etter at en bombe gikk av rett utenfor kirka. Foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP / NTB Scanpix
KIRKA: Politiet jobber utenfor Zion kirke etter at en bombe gikk av rett utenfor kirka. Foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP / NTB ScanpixVis mer

Bombeangrepene på Sri Lanka sjokkerte hele verden første påskedag. Over 200 personer ble drept i de koordinerte angrepene som rammet luksushoteller og kirker.

Så langt har ingen tatt på seg ansvaret. Åtte personer er pågrepet, og en omfattende etterforskning er satt i gang. De overlevende forteller om grusomme scener da bomber eksploderte i tre fullsatte kirker der kristne var samlet til gudstjeneste første påskedag.

DREPT: Flere medlemmer av menigheten ble drept i eksplosjonen. Foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP
DREPT: Flere medlemmer av menigheten ble drept i eksplosjonen. Foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP Vis mer

- Oppførte seg rart

Roshan Mahesans kirke er en av dem som ble rammet, skriver NRK. Mahesan er senior pastor i Zion Church Batticaloa i landets østlige provins. Pastorens kone har fortalt ham at en av selvmordsbomberne insisterte på å møte ham personlig.

Men Mahesan befant seg i Norge, nærmere bestemt Oslo. Han har vært på besøk hos Faith Baptist Church i Groruddalen, hvor han har ledet gudstjenestene i påskeuka.

- Det kom en person i dag morges og insisterte på å få møte meg. Mannen hadde på seg en ryggsekk. Det føltes ikke riktig, han snakket rart og oppførte seg rart. Han fikk beskjed om å ta av seg ryggsekken, men det ville han ikke. Da fikk han beskjed om å gå, sier pastoren til NRK.

Terroristen sprengte seg selv rett utenfor. Om han hadde fått komme inn i kirken, tror Mahesan at mange flere ville omkommet.

Menigheten har fått bekreftet at 27 av menighetens medlemmer er drept, skriver NRK. Mer enn 60 er innlagt på sykehus, flere av dem med alvorlige skader.

ANGREPET: Politiet pågrep søndag en mann ved New Tropical Inn guest house i Colombo. Video: AP Vis mer

- Delte sorgen

Pastoren i den norske menigheten, Anton Sinnathamby, og Roshan Mahesan er barndomsvenner. De var også med i den første ungdomsklubben som ble startet i menigheten i 1981, forteller Sinnathamby til Dagbladet.

Dagen i dag har vært tung for de to.

- Men vi var sammen og det har vært til litt trøst for hverandre. Vi delte sorgen og ba sammen, sier han.

- Vi prøvde også å få kontakt med mennesker der nede og organisere ting. Der er det helt kaos, fortsetter pastoren.

Pastor Sinnathamby prater varmt om sin kollega og venn, som i påska var på sitt første besøk i Norge.

- Jeg inviterte han til Norge, det var hans første besøk. Jeg har prøvd å få han hit de siste tre åra.

- Har dere tenkt på hva som kunne skjedd om pastor Mahesan var til stede i kirken?

- Ja. Han (selvmordsbomberen journ.anm.) ventet lenge for å møte pastoren. De som var på jobb i kirka ga ikke beskjed om hvor pastoren var.

BARNDOMSVENNER: Senior pastor i Zion Church Batticaloa, Roshan Mahesan (til venstre), og Anton Sinnathamby, pastor i Faith Baptist Church, Tamilsk talende menighet. Foto: Privat
BARNDOMSVENNER: Senior pastor i Zion Church Batticaloa, Roshan Mahesan (til venstre), og Anton Sinnathamby, pastor i Faith Baptist Church, Tamilsk talende menighet. Foto: Privat Vis mer

«Kanskje du reddet meg»

Ifølge Sinnathamby spurte terroristen etter pastoren om og om igjen, og personellet i kirka begynte å fatte mistanke. Kona hans ble tilkalt, og hun snakket også med mannen.

- Hun spurte hvorfor han var så ivrig på å møte pastoren. Han sa han hadde kommet med sin mor, og at han ville at pastoren skulle be for henne. Men hun så at han ikke var der med noen, sier Sinnathamby.

De på jobb i kirka ba mannen om ta av ryggsekken om han skulle delta i gudstjenesten. Men det ville han ikke, og han ble stående utenfor.

Rundt to minutter etter at pastorens kone gikk fra mannen, gikk bomba av.

- Mahesan er en person som ikke reiser fra menigheten. Jeg overtalte ham til å komme. Nå takket han meg for invitasjonen. «Kanskje du reddet meg», sa han, forteller Sinnathamby.

Ifølge Sinnathamby er pastor Mahesan er utilgjengelig søndag kveld, da han har startet på hjemreisen.

Åtte eksplosjoner

Kirken St. Anthony's Shrine i Colombo, St. Sebastian's Church i Negombo like nord for hovedstaden og Zion Church i Batticaloa øst på øya, samt de tre femstjernershotellene Shangri La, Cinnamon Grand og Kingsbury i den sentrale delen av Colombo ble rammet av de seks første eksplosjonene søndag.

Noen timer seinere ble en eksplosjon nummer sju registrert. Den rammet et lite hotell i Dehiwala sør i hovedstaden. Der ble to personer drept.

En eksplosjon nummer åtte fant sted kort tid etter. Den ble utløst da politiet gikk inn i et hus i en forstad nord i hovedstaden for å gjennomsøke boligen. Der sprengte en selvmordsbomber seg. Husets øverste etasje raste sammen og tre politifolk ble drept, opplyser en politikilde.