Selvmordsbomberne mister støtte

Palestinernes støtte til selvmordsaksjoner har sunket dramatisk det siste halve året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For seks måneder siden støttet hele 77 prosent av palestinerne slike aksjoner. Nå er tallet bare 29 prosent, viser en måling som ble offentliggjort i går.

I dag møtes flere av de palestinske militante organisasjonene i Kairo i Egypt for å drøfte en felles våpenhvile med Israel. De nye tallene blir nok en del av disse samtalene.

-  Krigstrette

Målingene ble utført av et palestinsk senter. Lederen for senteret, Khalil Shikaki, sier til nyhetsbyrået AP at målingen er et budskap om at palestinerne nå ikke ønsker nye runder med vold.

-  Det dreier seg om en endring av holdninger. Palestinerne føler nå at en våpenhvile er den rette veien å gå, sier Shikaki. Om lag 1300 voksne palestinere ble spurt.

-  Det er nok riktig at palestinerne er krigstrette, at de er lei av blod og konflikter og bare ønsker å gå på jobb og skole i fred. Men det er nok et åpent spørsmål om vi nå kan snakke om en varig trend, sier forsker og Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage til Dagbladet.

Pustepause

-  Palestinerne støtter selvmordsaksjonene når de er desperate og føler at alt er håpløst på grunn av israelske aksjoner. Men når Israel lar dem være i fred og gir dem litt handlefrihet, så går både antall selvmordsaksjoner og støtten til disse ned, sier Henriksen Waage.

-  Du tror ikke at det er snakk om varige endringer i holdninger?

-  Jeg er redd for at det bare dreier seg om en pustepause, en stillhet før en ny storm bryter løs. Det skjer ikke noe varig før Israel er villig til å gi noe som monner i forhandlinger. Det er lite som tyder på at Israel virkelig er villig til noe slikt, selv om palestinerne nå har vist en betydelig vilje til å komme Israel i møte, sier Henriksen Waage.

Målingen viser også at Hamas øker sin oppslutning blant palestinerne. Organisasjonen har sagt seg villig til å delta i valg. I desember i fjor hadde Hamas 18 prosent støtte. Nå er tallet steget til 25.

SISTE AKSJON: I februar ble en buss sprengt i lufta i Tel Aviv. Fire israelere mistet livet. Selvmordsaksjonen ble utført av organisasjonen Islamsk jihad.