UNNTAKSTILSTAND: På grunn av de skyhøye selvmordstallene er det innført unntakstilstand i Attawapiskat First Nation. Foto: Spencer Wynn / Getty Images
UNNTAKSTILSTAND: På grunn av de skyhøye selvmordstallene er det innført unntakstilstand i Attawapiskat First Nation. Foto: Spencer Wynn / Getty ImagesVis mer

Selvmordsepidemi i Canada: 11 forsøkte å ta livet sitt på én dag, 100 siden september

Har erklært unntakstilstand etter en bølge av selvmordsforsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En urbefolkningsgruppe i Canada har erklært unntakstilstand etter at 11 medlemmer forsøkte å ta sitt eget liv lørdag, melder Reuters.

Hele 100 av gruppas 2000 innbyggere, i alderen 11 til 71 år, har forsøkt å ta sitt eget liv siden september, ifølge CTV og The Guardian.

Unntakstilstanden ble erklært av Bruce Shisheesh, lederen for Attawapiskat First Nation i Ontario.

First Nation er et begrep som brukes om urbefolkningsgruppene som ikke er inuitter eller mestiser.

- Dette er en systemkrise som påvirker samfunnet vårt. Fram til nå har det ikke vært noe seriøst svar, fra noen myndighetsnivåer, sa parlamentsmedlem Charlie Angus.

Fattigdom og narkotika Canadas 1.4 millioner urinnbyggere utgjør om lag fire prosent av landets befolkning, og det er en dyster statistikk som nå trekkes fram. Urinnbyggerne har både mer fattigdom og lavere forventet levealder enn resten av befolkningen. Det er også en høyere forekomst av vold og avhengighet, skriver The Guardian.

Ifølge CBC i Canada, så inkluderer årsakene til selvmordsforsøkene både narkotikamisbruk, fysisk og seksuelt misbruk og mobbing i skolen.

Epidemien skal ha blitt utløst av en tragedie i oktober, da en 13 år gammel jente tok sitt eget liv etter å ha blitt mobbet på skolen.

Bruce Shisheesh sier til CBC at det i dag kun er fire helsearbeidere, uten spesiell utdanning i psykisk helse, som skal gi behandling til de berørte, samt forsøke å forhindre nye forsøk.

- Hjerteskjærende I løpet av helga ble Attawapiskats rop om hjelp hørt. Både den føderale helseministeren og helseministeren i Ontario uttrykte sin støtte søndag kveld. De skal nå fly inn et kriseteam til området. Både for å bidra i den akutte situasjonen, og for å kartlegge hvilke tiltak som må settes inn framover, skriver CBC.

Statsminister Justin Trudeau kom også på banen, og beskrev situasjonen som «hjerteskjærende» på Twitter.

- Nyhetene fra Attawapiskat er hjerteskjærende. Vi skal fortsette vårt arbeid med å forbedre levekårene for alle urinnbyggere, skrev han søndag kveld.