Selvmordsforfatter føler avsky

BODØ (Dagbladet.no): Mats Storvik så sin beste venninne Hetal Amin ta selvmord. Oppskriften fant de i den omstridte selvmordsboken «Final Exit». Bokas forfatter tar sterk avstand fra Storviks handlinger. - Jeg føler avsky, skriver han i en epost til Hetals mor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mats Storvik er tiltalt for aktiv medvirkning til selvmord. I går vitnet Hetals mor Taru Amin i Salten herredsrett om omstendighetene rundt datterens selvmord.

Blant politiets funn på hotellrommet i Amsterdam der datteren tok sitt eget liv var den omstridte amerikanske selvmordsboken «Final Exit». Amin visste ikke noe om dette funnet før hun nesten ett år etter datterens død fikk se boka som politiet hadde beslaglagt.

- Noen hadde brettet et eseløre akkurat på den siden der selvmordsmetoden som Hetal døde av, stod beskrevet. Hetal brettet aldri eselører i bøker. Det gjorde Mats, sa Taru Amin.

Hun peker på at Mats fjernet «Final Exit»-boka fra Hetals bagasje som ble ettersendt til Norge, og at han løy om sin rolle i selvmordet til nederlandsk politi, til henne, og i begynnelsen også til norsk politi.

- Følte seg udødelig

Taru Amin viste til at et brev Mats skrev til hennes nesten et halvt år etter Hetals død, er et rent plagiat av en video-versjon som er gjort av «Final Exit».

- Mats skrev til oss at vennskapet med Hetal ga ham en følelse av udødelighet. Han skrev at han ville ha løyet, drept og latt seg drepe for hennes skyld. Og han skrev at det ga ham trøst å vite at han ga henne ekstra tid her på jorden. Alt er hentet nærmest ordrett fra «Final Exit»-videoen, hevdet moren. Hun karakteriserte i retten Mats Storvik som «en ond person.

Tar avstand fra Storvik

I en e-post til Taru Amin tar forfatteren Derek Humphry kraftig avstand fra Mats Storviks handling overfor Hetal.

Humphry er forfatteren bak boka «Final Exit», som Hetal og Mats skal ha fulgt slavisk. Boka gir blant annet råd om hvor store doser som trenges for å begå selvmord, hvordan dosene bør blandes ut og med hvilken vanlig mat de bør blandes.

I den første eposten tilbake til Hetals mor, skriver Humphry at han er sjokkert over at noen har brukt hans bok til å ta livet av en fysisk frisk person. Dagbladet har lest brevet. Humphry understreker at boka utelukkende er ment for såkalte «barmhjertighetsdrap» på personer som er så dødssyke eller så fulle av smerter at de er ute av stand til å gjennomføre selvmord.

Fire timer etter sin første e-post til Taru Amin, føyer Derek Humphry til (i Dagbladets oversettelse):

«Jo mer jeg tenker på det, jo mer rystet er er jeg over hva som har skjedd med din stakkars datter. Jeg føler avsky og tristhet over at min bok er blitt så misbrukt.»

KONTROVERSIELL: Selvmordsboken Final Exit er i fritt salg i Norge.
FØLELSESLADD: - Han tror han er Gud, gråt Taru Amin i retten i går. Hun måtte flere ganger trøstes av sin bistandsadvokat Harald Stabell.