Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selvmordsforsøk ryster militærleir

TROMSØ (Dagbladet): I løpet av de siste to ukene har tre soldater på Setermoen i Troms prøvd å ta sitt eget liv. Alle ble reddet i siste liten og dimittert fra Forsvaret etter å ha fått nødvendig legehjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi tar dette svært alvorlig. Disse tilfellene er dype rop om hjelp, og vi gjør alt for å finne ut av årsakene og forebygge at det skal skje igjen, sier oberstløytnant Kjell Hanstad ved Garnisonen på Setermoen til Dagbladet. Alle de tre tilfellene skjedde blant rekrutter som kom inn til tjeneste nå i januar. Både prester, psykiatere og annet medisinsk personell er mobilisert for å bistå soldatene, og antallet befal i avdelingene er økt. - I det lengste vil vi håpe at det ikke er tjenesten eller forholdene i leiren som har utløst disse beklagelige hendelsene. Folk drar med seg personlige problemer også inn i militæret, framholder oberstløytnant Hanstad. Etter selvmordsforsøkene har garnisonssjefen møtt soldatene og en prest har samtalt med hver enkelt rekrutt. Halvparten av kontingenten på rundt 90 er allerede dimittert fordi de ikke er psykisk eller fysisk skikket til tjenesten.

Skremt far

Det var en svært bekymret far som første gang ga Dagbladet opplysningene om forholdene blant rekruttene på Setermoen. Han tør ikke stå fram av frykt for represalier mot sønnen. - Jeg er virkelig skremt. Rekruttene behandles svært røft og uansvarlig. Jeg kan ikke lenger stole på at Forsvaret tar hånd om våre barn på en forsvarlig måte, sier faren. Oberstløytnant Kjell Hanstad avviser at rekruttene møter en for brutal tjeneste i uniform. - Overgangen er stor fra et trygt sivilt liv til det å være soldat. Men foreldre behøver ikke være utrygge, jeg kan forsikre at vi tar godt hånd om de vernepliktige, understreker Hanstad.

Smitteeffekt

Ifølge opplysninger Dagbladet har fått, var det tilfeldigheter som gjorde at selvmordsforsøkene med tau ikke endte med tragedier. Fagfolk skal etterpå ha våket over guttene før de ble dimittert av helseårsaker. Soldat Kjell Tore Aas, som er tillitsvalgt for avdelingen, sier at det som skjedde skal diskuteres på et møte med ledelsen i neste uke. - Ofte blir det en smitteeffekt når en person først gjør noe slikt. For folk som er vant til byer og større tettsteder, er det en klar nedtur å komme til et sted som Setermoen. Men leiren har et bredt tilbud om aktiviteter i fritida, vi må nok informere bedre om velferdsmulighetene, sier Aas til Dagbladet. Han ønsker ikke å kommentere de konkrete episodene, men det som skjedde har selvsagt gått inn på de vernepliktige.

Ressurssvake

Oberstløytnant Kjell Hanstad opplyser at det er uvanlig at så mange som halvparten dimitterer av helseårsaker. - Er ikke det et tegn på at tjenesten kanskje er for tøff? - Kontingenten som møter i januar er også gjerne den mest ressurssvake. Mange går på skole nå. Vi får inn gutter som kanskje ikke har fått skoleplass eller hoppet av utdanningen, gått arbeidsledige eller vært i arbeid, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!