SJU METER HØYE MURER:  Sivilombudsmannen påpeker flere kritikkverdige forhold bak murene på Ringerike fengsel. Foto: Bjørn Sigurdsøn, NTB Scanpix.
SJU METER HØYE MURER: Sivilombudsmannen påpeker flere kritikkverdige forhold bak murene på Ringerike fengsel. Foto: Bjørn Sigurdsøn, NTB Scanpix.Vis mer

Selvmordskandidat fikk ta livet sitt på cella

Sivilombudsmannen med lang kritikkliste mot Ringerike fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ringerike fengsel blir kritisert på en rekke punkter av Sivilombudsmannen for håndtering av fangers rettigheter.

Fengselet med 160 innsatte, alle menn, er et såkalt høysikkerhetsfengsel.

Sivilombudsmannen påpeker etter et fire dager langt varslet besøk i januar i år at de innsatte bør få bedre tilgang til helsetjenester og at fengselet må skjerpe rutinene for å forhindre selvmord.

Siden 2012 har det vært tre selvmord i fengselet.

Siste gang var i oktober 2014, og det tilfellet har utløst krass kritikk mot informasjonshåndtering mellom politi og fengselet.

Ingen varsling
En narkotikasiktet mann i 20-årene ble en ettermiddag overført fra Tønsberg sentralarrest, og neste morgen funnet død på cella i Ringerike fengsel.

- Til tross for at politiet i arresten hadde iverksatt ekstra tiltak på grunn av mistanke om fare for selvmord, ble ikke informasjon om dette overbrakt Ringerike fengsel. Det ble avdekket behov for bedre kommunikasjon både i kriminalomsorgen, internt i Ringerike fengsel og mellom politiet og kriminalomsorgen, heter det i rapporten fra Sivilombudsmannen, som konstaterer at fengselet har tatt tak i disse problemene.

Sivilombudsmannens seks representanter på inspeksjon i fengsel pratet med de aller fleste fangene på avdelingen med høyest sikkerhet.

De innsatte er i all hovedsak fornøyd med fengslesbetjentene  og føler seg trygge i fellesskapet.

Men Sivilombudsmannen er enig med innsatte i flere kritiske innspill om manglende helsetilbud innenfor murene. Fengselet får blant annet kritikk for å bryte taushetsregler om private helseopplysninger. En ansatt må skrive under et skjema der hver enkelt fange opplyser hva han vil ta opp helsepersonell.

20 minutter ringetid
Men Sivilombudsmannen påpeker en rekke konkrete punkter der fengselet må skjerpe rutinene:

• Full visitering ved innsettelse på sikkerhetscelle bør bare skje etter en individuell risikovurdering.

• Fengselet bør utvise særlig forsiktighet med å fatte vedtak om utelukkelse fra fellesskapet.
• Fengselet bør unngå å diskriminere innsatte på grunnlag av livssyn. De som ikke deltar i gudstjenesten, får mindre tid i fellesskap.
• Fengselet bør iverksette tiltak som sikrer at alle innsatte har anledning til å tilbringe minst åtte timer utenfor cella pr. dag.
• Fengselet bør sikre at alle innsatte gis adgang til minimum 20 minutters ringetid pr. uke.

Fengselsledelsen, som har fått frist til juni i år med å rapportere tilbake om hvilke tiltak som er satt i verk, opplyser at en ny informasjonsvideo på fem språk gjør det lettere for fangene å orientere seg om praktiske forhold når de kommer til soning.

 KRITISK TIL FANGEBEHANDLING:  Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.
KRITISK TIL FANGEBEHANDLING: Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix. Vis mer