Selvmordsnatta på rom 105

BODØ (Dagbladet): Dette bildet viser Hetal Amin liggende i senga på rom 105 på hotellet The Globe i Amsterdam. Bildet er tatt få timer før 21-åringen døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjentatte ganger ringte hun til venninnen Kari Anne Lyngmo fra hotellsenga - og varslet om at hun og Mats Storvik var i gang med selvmordet. Likevel unnlot venninnen å slå alarm.

Flere ganger under gårsdagens vitneavhør måtte den lavmælte og gråtende 24-åringen be om pause. Hennes rystende forklaring setter Hetal Amins selvmord i et enda mer uforståelig lys. Både hun og Mats Storvik hadde sjanse på sjanse til å avbryte selvmordet - fra Hetal inntok dødsmåltidet ved totida om natta, til hun pustet for siste gang klokka ti morgenen etter. Men ingen av dem brukte den. I stedet fikk Hetal Amin dø, liggende på magen i senga, av en overdose på drøyt 300 milligram metadon.

Kjærlighetssorg

Kari Anne Lyngmo hadde vært venninne med Hetal Amin i fire år da hun møtte Mats Storvik for første gang romjula 1997 - mindre enn én måned før Hetals død. Hetals sammenbrudd rett før jul, da den norskindiske jenta skal ha forsøkt å begå selvmord to ganger på grunn av kjærlighetssorg, var bakgrunnen for at trioen møttes. Ifølge Hetals far, som er patolog, besto «selvmordsforsøkene» av overflatiske risp ved håndleddene - og en blanding av Paracet og Ibux. 2. juledag skal Hetal ha sagt at hun ville dø.

- I stedet ble det bestemt at hun og Mats skulle dra på interrail. Formålet med turen skulle være å finne grunner til å leve, finne glede i livet. Hvis hun ikke fant det, skulle hun begå selvmord, sa Kari Anne.

Hun la til: - Jeg ville aldri ha blitt med på en sånn tur. Det ville medført for mye ansvar. I en tidligere politiforklaring, som hun ikke husket i går, har Karianne Lyngmo sagt at Mats' rolle på reisen var å støtte henne i det valget hun skulle ta.

Avvisende

Den skjebnesvangre torsdagskvelden 22. januar ringer Hetal til Kari Anne i Norge første gang klokka 22.15:

- Hun sa rolig at hun skulle ta livet sitt, og at Mats var ute og kjøpte noe (metadontablettene, red.). Jeg var lei av å høre at hun skulle begå selvmord. Hadde ikke så lyst til å snakke med henne. Jeg følte meg veldig sliten, og visste ikke om hun snakket alvor. Jeg var nok veldig avvisende, sa Kari Anne Lyngmo gråtkvalt i retten.

Gråt

Neste samtale kommer inn klokka 00.25 om natta. Kari Anne sitter nå hjemme hos en kompis. Etter en lang pause i retten i går rekonstruerte hun samtalen slik: - Jeg begynte å få en anelse om at Hetal mente alvor om å begå selvmord. Jeg var mindre avvisende nå. Jeg husker at jeg gråt mens jeg gikk hjem. Så blir klokka 01.52, og Hetal ringer venninnen for tredje gang på tre og en halv time.

- Hun fortalte meg hvordan hun ønsket begravelsen sin. Det skulle være to røde roser på graven, for henne og for ekskjæresten. Hun ba meg ta vare på Mats. Hun fortalte litt fra interrailturen. Hun virket rolig, sa Kari Anne.

- Hva sa du til henne? ville aktor, statsadvokat Jenny Pedersen, vite.

Her måtte Kari Anne ha en pause. Da hun entret vitneboksen igjen, sa hun:

- Jeg noterte meg det hun sa. Jeg sa ingenting for å stoppe henne. Jeg spurte henne om det var dette hun ville. Hun sa at livet var for hardt, og at hun hadde en dødslengsel. Jeg mener hun konkret sa at hun kom til å ta metadon og sovetabletter. Jeg mener å huske at hun inntok dette mens vi snakket. Hun sa at hun knuste tablettene og inntok dem med noe mat og yoghurt for å unngå å kaste opp. Etter å ha snakket med venninnen en stund, ga Hetal røret til Mats. Karianne husker ikke hva hun snakket med Mats om.

Sovnet

Neste telefon kommer klokka 04.02.

- Mats ringte. Han sa at Hetal hadde sovnet. Jeg forsto at hun kom til å dø. Det var rart å snakke med Mats.

- Hva gjorde du?

- Jeg satt våken og tente et lys for Hetal. Jeg håpet gode makter ville stå henne bi.

Etter en søvnløs natt ringte Kari Anne til sin mor og spurte om man kunne dø av metadon. Deretter sendte hun en tekstmelding til Hetal: «Ring mæ!»

- Utpå dagen ringte Mats. Han fortalte at Hetal var død, sa Karianne. Da hun og Mats få dager seinere møttes i Bodø, etablerte de et forhold.

- Jeg bodde hos ham en periode. Vi trøstet hverandre, sa 24-åringen. Et spørsmål som ikke ble stilt i retten, og som står ubesvart, er hvorfor Kari Anne Lyngmo tilsynelatende viste Mats Storvik - som hun nesten ikke kjente - større lojalitet enn venninnen Hetal. Hun ble riktignok spurt om hva som hadde skjedd hvis hun hadde varslet om Hetals planer, noe hun svarte slik på:

- Da ville hun aldri hatt noe mer med meg å gjøre. Det ville ha kostet meg vennskapet. Hvorpå aktor Jenny Pedersen minnet om at Karianne kontaktet legevakta da Hetal rispet seg opp før jul. Uten at det kostet henne vennskapet.

DET SISTE BILDET: Dette bildet av Hetal Amin på hotellsenga i rom 105 på «The Globe» er tatt av tiltalte Mats Storvik - trolig bare timer før Hetal inntok den dødelige blandingen av yoghurt, sovetabletter og metadon. Ifølge Mats' opplysninger er dette det siste bildet på filmen.
DEN SISTE TUREN: Dette bildet av Hetal Amin er også fra den filmen Mats Storvik overleverte foreldrene til Hetal.