Selvmordspilot krasjet tre fly

Den norske forretningsmannen Lars Elvenes var vitne til dramaet på flyplassen i Gaborone i Botswana i går morges. En pilot fra flyselskapet Air Botswana begikk selvmord ved å styrte passasjerflyet sitt i to andre fly på flyplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elvenes skulle fly med Air Botswana til Johannesburg i Sør-Afrika, da piloten gikk i lufta og truet med å ta sitt eget liv.

- Jeg var blant 15- 20 personer som ventet på å gå om bord i flyet til Johannesburg, sier Elvenes, som jobber for en bygningsentreprenør i byen Maun nord i Botswana.

Under disken

- Piloten sirklet rundt og rundt over oss. Betjeningen på flyplassen jaget alle ut. Jeg gjemte meg under en disk, sier Elvenes til nyhetsbyrået AFP.

Det var ved sekstida om morgenen at piloten tok av fra flyplassen i Gaborone. Han begynte å sirkle lavt over byen, og framsatte trusler. Han ønsket å snakke med ledelsen for flyselskapet, men ble nektet dette. Til slutt fikk han snakke med Botswanas visepresident. Da visepresidenten kom på tråden, styrtet piloten flyet i resten av Air Botswanas flypark.

Da hadde han sirklet i to timer. Det var ingen passasjerer om bord, og piloten ble det eneste dødsofferet da han styrtet flyet.

- Der er flyet jeg skulle tatt, sa Elvenes til AFP da han fikk se det utbrente haleroret på et av de ødelagte flyene etter at alt var over.

Nordmann

Da flammene var slokt etter den voldsomme eksplosjonen, var de tre ATR-42-flyene tilintetgjort. Dette er nesten hele flyflåten til Air Botswana, som nå bare sitter igjen med ett fly.

Den norske piloten Fride Thorsen kom på jobb på flyplassen i går morges.

- Det var totalt kaos, og alle fløy rundt i panikk. De tre flyene så ikke ut som fly lenger. Bare halefinnene vitnet om at det var flymaskiner, sier Thorsen til Dagbladet.

- Jeg så på når de bar ut piloten. Han var død, men overraskende nok var han uskadd av brannen, sier Thorsen. Han flyr for selskapet Flying Mission, som har spesialisert seg på transport av misjonærer.

Ubalanse

Selvmordspiloten ble for to måneder siden satt på bakken fordi han var i mental ubalanse. Han hadde nylig søkt om å få lov til å fly igjen, men søknaden ble avslått.

Ryktene om at piloten var aids-syk svirret i går i Gaborone. Botswana er blant de landene i verden som har flest aids-syke og hiv-positive.

KAMIKAZE-FLYGER: Den oppsagte Air Botswana-piloten begikk selvmord ved å styrte det passasjertomme ATR-42-flyet rett i to andre Air Botswana-fly på flyplassen i Gaborone i Botswana.