STØTTE: Bærum kommune lånte ut Kulturhuset da Apeland informasjon ville ha et folkemøte for dem som er berørt av den økonomiske krisa. - Delt sorg er halv sorg, sier reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen, en av kjendisene som bidro.Foto: Espen Røst
STØTTE: Bærum kommune lånte ut Kulturhuset da Apeland informasjon ville ha et folkemøte for dem som er berørt av den økonomiske krisa. - Delt sorg er halv sorg, sier reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen, en av kjendisene som bidro.Foto: Espen RøstVis mer

Selvmordsvarsko i Bærum

Flere har tatt sitt eget liv på grunn av finanskrisa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA (Dagbladet): Midt i juleforberedelsene strømmet cirka 200 mennesker stille inn til det gratis folkemøtet i Kulturhuset i Bærum.

Bakgrunnen for møtet er et selvmordsvarsko etter finanskrisa fra kommunens politimester Torodd Veiding. Selvmordsraten her har før vært høyere enn andre steder i landet.

- De siste to månedene har vi merket en økning i selvdrap der hovedårsaken er finanskrisa, sier Veiding.

Han sier til Aftenposten at det er flere enn én, men færre enn fem personer som har tatt sitt eget liv som følge av store økonomike tap. Alle er de relativt unge menn som etterlater seg flere barn.

Veiding har også tidligere advart mot selvmord som følge av finanskrisa.

Utsatt
Han mener hans distrikt, med sine mange bedriftsledere og storaksjonærer, er særlig utsatt.

- Det er mange her som kun har ett økonomisk bein å stå på. Da krever det sin mann eller kvinne å skulle ha fine biler og fine hus som ligger på bestemte steder. Når det økonomiske grunnlaget forsvinner under beina på dem, greier de ikke å opprettholde fasaden, sier Veiding til Aftenposten.

Og i salen satt pårørende som vet hva politimesteren snakker om. De har de siste ukene opplevd å miste en av sine nære, en som fikk det for tøft da krisa kom.

- Ytre ting betyr ingenting. Det var godt å komme hit i kveld. Hadde et slikt møte vært for et par måneder siden, hadde han kanskje vært i live i dag, sier en av familiemedlemmene.

Nora Blaasvær i Kirkens SOS, som også deltok på møtet i går, understreker viktigheten av at familie og venner må være oppmerksomme, og ta vare på mulige offer.

- Flere menn sier de ønsker å ta sitt eget liv fordi de etterlatte da kan få gjeldsslette, sier Blaasvær til VG.

Gradvis prosess
Flere kjente personer bidro med sitt til de berørte bæringene i salen. Komiker Jon Schau opplevde en personlig økonomisk krise i 2004.

Han sto planta med beina i en haug med regninger, og sluttet å kikke i postkassa.

Han sov det meste av formiddagen, for å greie kveldens opptreden.

Til slutt havnet han i koma i fem uker, og ble erklært død to ganger i løpet av ei uke.

- Det var en gradvis prosess. Jeg prøvde å rømme fra det. Ville tjene mest mulig for å komme meg ut av det, det var mer enn kroppen klarte over tid. For å klare dette drakk jeg, sier Schau som har reist seg igjen.

- Lær å tåle livet
Barneombud Reidar Hjermann ga råd om å snakke med barna, mens frilansprest Per Anders Nordengen minnet om hvor viktig det er å tåle motgang.

- Vi må gi oss selv og kommende generasjoner en ballast til å tåle livet slik det er. Livet er tilfeldigheter, det er flaks eller uflaks. Det er viktig å lære seg endringsvilje, sier Nordengen.

- 500 mennesker i Norge tar sitt eget liv årlig, i tillegg kommer store mørketall.

Det er dobbelt så mange som årlig dør i trafikken, sier hun.