Selvmotsigende

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge jobber for å bruke den usbekiske flybasen Termez for flytransport til de norske styrkene i Nord-Afghanistan, ifølge Klassekampen. Vi er enige med seniorforsker Daniel Heradstveit ved Nupi som sier til avisa at det er sterkt beklagelig at Norge allierer seg med et regime som ikke er bedre enn Taliban. Den tidligere sovjetstaten har fremdeles et diktatorisk regime hvor opposisjon ikke tolereres, og tortur og andre alvorlige brudd på menneskerettighetene er utbredt.

Norske styrkebidrag til Nord-Afghanistan ligger i kort avstand fra Termez-basen, og det er sikkert hensiktsmessig å bruke basen i forbindelse med flytrafikk. Det er likevel vanskelig å forstå hvordan Norge kan fortsette å ta opp sine bekymringer for menneskerettighetssituasjonen i Usbekistan, hvis Norge slutter seg til en avtale om å bruke en

av det kritiserte landets flybaser. Enten man liker det eller ikke gir man legitimitet til et brutalt regime. Det vil igjen svekke Norges troverdighet når man kritiserer brudd på menneskerettigheter i internasjonale fora.