Selvopptatte? Vi?

«Stygge gammelmannsord fra en bitter mann.» «Korrekt påpekning.» John Alvheims stempling av sine kolleger møter forståelse og fornektelse på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet er på vei til huset som ifølge Frp\'s avtroppende nestleder John Alvheim befolkes av selvopptatte, skadefro og TV-fikserte kamphaner. Utenfor Stortinget sitter tilfeldigvis SV-representanten fra Rogaland, Hallgeir Langeland, med røyken i hånda og Dagbladets artikkel med Alvheim på knærne.

-  Det er nok noe i det han sier, ja. Belønningssystemet på Stortinget er oppmerksomhet i mediene. «Så deg i avisa i dag,» «Så deg på TV i går,» sier man til hverandre. Men det er ikke nødvendigvis noe negativt. Du må bare forholde deg til det. Jobben min er å komme i avisa for å synliggjøre partiets politikk, sier Langeland.

Fikk pepper

Noen timer før har han klart det. På NRKs dagsnyttsending kommenterte han bygging av gasskraftverk. Seriøst og i tråd med at han er partiets talsmann i energi- og miljøspørsmål.

-  Jeg har gjort dumme ting også i mediene. Parfymetesting. Da fikk jeg pepper, husker Langeland.

Han har sin egen kur mot å bli for selvopptatt.

-  Jeg prøver å dempe det ved å være i arbeid om sommeren. I år skal jeg være gjeter. I fjor var jeg på supplybåt. Det er viktig å prøve å holde kontakten med dem du er valgt av, sier deltidsproletaren.

-  Hvordan tror du Alvheims avskjedsattest mottas her inne?-  Spør noen av dem som jobber ræva av seg uten å få oppmerksomhet, sier Langeland, som beskriver seg selv som en midt på kjendistreet, en blanding av den usynlige og den som når gjennom i mediene.

-  Alvheim tar feil

Men inne på Stortinget er det ingen som vil stå fram som en klagende backbencher, de mange som aldri vises på skjermen. I fortrolighet over en kopp kaffe i restauranten, derimot, nikker mange til Alvheims beskrivelse. Det gjør ikke veteranen og selveste presidenten, Jørgen Kosmo (Ap).

-  Etter tjue år på Stortinget kan jeg si at Alvheim tar feil.

-  Er du bekymret for at hans beskrivelser kan gi folk et negativt inntrykk av politikerne?-  Virkeligheten er ikke slik han beskriver. Det kan være noen som er sånn, men det er ikke et generelt problem.

-  Har du noen gang stjålet ideer fra andre?-  Nei.

SVs nestleder Øystein Djupedal er litt usikker på om det er ham Alvheim sikter spesielt til.

-  Jeg kan ikke skjønne at en som har vært så sentral så lenge, kan gå ut av politikken så bitter. Det er det han virker å være. Dagens tekst var et lite verdig avskjedsintervju.

-  Har han ikke rett?-  Jo, men det er bare en flik av virkeligheten. Skal du være politiker, må du være selvopptatt for å ha nubbtjangs i dette gamet. Du må på TV for å få budskapet ditt ut. Viktigheten av mediene er nettopp Frp og Alvheim et godt eksempel på. Han har oppnådd mye for sine saker ved å være sur og tverr i mange år.

Jeg beundrer Alvheim for at han mer enn noen andre evner å være konstant indignert uansett. Selv etter å ha støttet den politikken han er rystet over, sier Djupedal.

John Alvheim hadde i går kveld ifølge ham selv bare fått positive reaksjoner på sitt oppgjør med TV-fikserte kolleger.

-  Jeg kunne vært i alle kanaler i hele dag, hadde det ikke vært for at jeg er på fisketur.

Sammen med ham var partiformann Carl I. Hagen.

-  Jeg ser ingen grunn til å kommentere saken, sier Hagen.

UENIGE: Stortingspresident Jørgen Kosmo mener John Alvheim overhodet ikke treffer med sine harde beskrivelser av de folkevalgte. SVs Øystein Djupedal mener derimot det er en forutsetning for en vellykket karriere å være selvopptatt og komme på TV.
HOLDER KONTAKTEN: SVs Hallgeir Langeland holder kontakten med dem han er valgt av.