Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sveriges strategi:

- Selvpåført sår

Økonomiekspert Jacob F. Kirkegaard har sammenliknet Sveriges helsetilstand med den økonomiske tilstanden. Han mener at de ikke har tjent noe på å velge en annen strategi.

FEIL STRATEGI: Trump vil ikke henge ut noen, men det er liten tvil om at det er Sverige han sikter til. Video: Det Hvite hus / YouTube Vis mer

Innledningsvis vakte Sverige oppsikt med sin coronastrategi. Mens enkelte land innførte portforbud, valgte de å holde skoler, barnehager og restauranter åpne. De tillot også organisert idrettsaktivitet og arrangementer med inntil 500 deltakere.

I New York Times omtales dette som at Sverige har gitt verden muligheten til å utforske hvordan en pandemi utvikler seg når en regjering tillater befolkningen i stor grad å leve som før.

- Til skrekk og advarsel, skriver storavisa om Sveriges strategi, og mener det bør lyse rødt lys for USA og Storbritannias gjenåpninger.

COVID-19: - Alle landene som ikke praktiserer sosial distansering begynner på stenge nå. Storbritannia var et eksempel. De snakker om Sverige. Sverige lider kraftig, sier Donald Trump da han møtte pressen til sin daglige pressekonferanse tirsdag 7. april. Video: CNN Vis mer

Foreløpig fasit

Fire måneder ut i pandemien er den foreløpige fasiten at 74 344 personer er registrert smittet i Sverige, mens 5447 personer er bekreftet omkommet som følge av Covid-19. Norge har registrert 251 coronadødsfall, Danmark har 609 og Finland har 329.

Sverige har også 54 dødsfall per 100 000 innbyggere, mens Norge har 5.

- Det har bokstavelig talt ikke tjent noe på det. Det er et selvpåført sår uten noen form for økonomisk gevinst, sier Jacob F. Kirkegaard ved Peterson Institute for International Economics til New York Times.

Sveriges Riksbank spår en økonomisk nedgang på 4,5 prosent i år, mens de i utgangspunktet hadde sett for seg en oppgang på 1,3 prosent. Arbeidsledigheten økte fra 7,1 prosent i mars til 9 prosent i mai.

Til sammenlikning forventer Danmark en økonomisk nedgang på 4,1 prosent, mens arbeidsledigheten økte til 5,6 prosent i mai.

COVID-19: Sveriges coronastrategi har vært gjenstand for hard kritikk blant flere. Den svenske partilederen Ebba Busch har både norsk og svensk statsborgerskap, og er klar i sin dom. Video: Expressen TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Norges tall

For Norge ble prognosene betydelig bedret i juni. Her forventer Norges Bank en nedgang på 3,5 prosent, som er 1,5 prosent mindre enn nedgangen som ble spådd en måned før.

Arbeidsledigheten i Norge økte til 5,2 prosent i mai, etter at ytterligere 40 000 personer ble arbeidsledige.

- Det stilles ikke noen spørsmål og Sveriges regjeringen er heller ikke villige til å endre taktikk før det er for seint. Noe som er oppsiktsvekkende, ettersom det lenge har vært klart at de økonomiske fordelene de har hevdet å ha fått av dette, er ikke-eksisterende, sier Kirkegaard.

Sveriges finansminister, Magdalena Andersson, har tidligere sagt til Expressen at regjeringen aldri har veid økonomi opp mot helse. Hun mente også at man må vente for å se hvordan strategien påvirker økonomien på sikt.

- Sverige eksporterer for eksempel mange biler og lastebiler, og det påvirkes på en annen måte enn for eksempel Danmark, som eksporterer legemidler, som eksporteres under en krise, sa hun.

CORONAVIRUSET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie svarer på påstand om at Norge og Danmark kommer til å ta igjen Sverige når det kommer til smittetall. Video: Regjeringen Vis mer

Like strenge

Allerede i mai var det klart at tiltaksbyrden i Norge og Sverige begynte å nærme seg hverandre. Dette etter at Norge hadde begynt å gjenåpne, og Sverige fortsatt innførte strengere tiltak.

- Sverige kom i gang med tiltak mye seinere enn oss. De fikk betydelig smittespredning før de også måtte stramme inn. Men på veien har de allerede fått et veldig stort antall smittede og døde, sa professor ved NTNU, Steinar Westin, til Dagbladet 15. mai.

- Nå har tiltakene i Sverige og Norge begynt å nærme seg hverandre, og i praksis er det ikke så stor forskjell. Men smittepresset er likevel vesentlig forskjellig, og det ser ikke ut til at de ikke klarer å kontrollere det på samme måte som vi kan i Norge.

SVERIGE: Statsepidemolog ved Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell sier at han føler seg som en hakkekylling. Video: NTB Scanpix Vis mer

Sverige-skryt

Norges helsedirektør, Bjørn Guldvog, har tidligere sagt til Dagbladet at vi har mye å lære av nabolandet vårt.

- Vi har vært veldig tydelige på at Sverige gjør noe som er veldig interessant. Vi håper at de kommer til å lykkes, akkurat som vi også håper at vi skal lykkes. I en slik smittesituasjon er det ikke bare én modell som er rett, og alle andre feil. Vi har mye å lære av Sverige, men vi mener samtidig at de grepene vi tok i Norge var nødvendige for oss, sa han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!