Sveriges strategi:

- Selvpåført sår

Økonomiekspert Jacob F. Kirkegaard har sammenliknet Sveriges helsetilstand med den økonomiske tilstanden. Han mener at de ikke har tjent noe på å velge en annen strategi.

FEIL STRATEGI: Trump vil ikke henge ut noen, men det er liten tvil om at det er Sverige han sikter til. Video: Det Hvite hus / YouTube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Innledningsvis vakte Sverige oppsikt med sin coronastrategi. Mens enkelte land innførte portforbud, valgte de å holde skoler, barnehager og restauranter åpne. De tillot også organisert idrettsaktivitet og arrangementer med inntil 500 deltakere.

I New York Times omtales dette som at Sverige har gitt verden muligheten til å utforske hvordan en pandemi utvikler seg når en regjering tillater befolkningen i stor grad å leve som før.

- Til skrekk og advarsel, skriver storavisa om Sveriges strategi, og mener det bør lyse rødt lys for USA og Storbritannias gjenåpninger.

Foreløpig fasit

Fire måneder ut i pandemien er den foreløpige fasiten at 74 344 personer er registrert smittet i Sverige, mens 5447 personer er bekreftet omkommet som følge av Covid-19. Norge har registrert 251 coronadødsfall, Danmark har 609 og Finland har 329.

Sverige har også 54 dødsfall per 100 000 innbyggere, mens Norge har 5.

- Det har bokstavelig talt ikke tjent noe på det. Det er et selvpåført sår uten noen form for økonomisk gevinst, sier Jacob F. Kirkegaard ved Peterson Institute for International Economics til New York Times.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer