Selvpisking ved akklamasjon

Europa reagerte med sjokk da Hellas' statsminister Georgious Papandreou i går kveld sa han ville legge krisepakka fra EU fram for folket i en folkeavstemning. Det dramatiske spørsmålet det reiser, er om dramatisk innsparing kan vedtas demokratisk, om selvpisking kan vedtas ved akklamasjon, skriver Morten Strand.

SPILLER HØYT: Hellas statsminister Georgious Papandreou vil at folket skal avgjøre krisepakka og innstrammingene den forutsetter. Foto: Reuters/Thierry Roge
SPILLER HØYT: Hellas statsminister Georgious Papandreou vil at folket skal avgjøre krisepakka og innstrammingene den forutsetter. Foto: Reuters/Thierry Roge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Børsene falt, og bankaksjene stupte idag tidlig. Igjen er det tvilen som råder, etter at EU i sitt krisemøte natt til torsdag ga Hellas en skikkelig håndsrekning, med å redusere 50 prosent av landets gjeld. Statsminister Papandreou ba om hjelp, og fikk det. Det sto om Europas framtid, sa Papandreou da han takket for gavepakken som Angela Merkel og Nicolas Sarkozy presset gjennom i Brussel.

Nå ser det ut som om Papandreou takker for tilliten med å sette hele redningsaksjonen i fare. Meningsmålinger i Hellas forteller at rundt 60 prosent av befolkningen er motstandere av innstrammingene som krisepakka forutsetter. En allerede upopulær statsminister Papandreou må mobilisere alt han har som politisk selger for å unngå et klart nei.
 
Et «nei» i Hellas vil trolig automatiske gjøre at Hellas melder seg ut av euro-området.

- I tilfellet av et «nei» vil Hellas umiddelbart erklære seg konkurs, de ville misligholde (sine lån). Jeg kan ikke se for meg at de ville fortsette med euro, sier nobelprisvinner i økonomi, Christopher Pissarides.

Det er klar og tydelig irritasjon i EU etter den greske statsministerens dramatiske beslutning. En av dem som gir uttrykk for dette er parlamentarisk leder Rainer Bruederle for fridemokratene, juniorpartner i den tyske regjeringen.

- Dette høres ut som en som prøver å vri seg unna en avtale han har inngått. Man kan bare gjøre en ting, og forberede oss på en statlig konkurs i Hellas. Og hvis landet ikke lever opp til sine forpliktelser, så vil man ha nådd det punktet der pengekranene skrus av, sier Bruederle til telegrambyrået Reuters.

Uansett, Papandreous snuoperasjon setter EU i en veldig vanskelig situasjon. Merkel måtte i forrige uke slåss i sin egen Bundestag for å ha politisk ryggdekning for redningspakka til Hellas og andre svake euro-økonomier. Og den andre arkitekten bak redningspakka, Nicolas Sarcozy, hadde tenkt å bruke sin triumf som EUs redningsmann for alt det ville være verdt i vårens franske presidentvalg. Det greske dramaet må også være et underlig skue sett fra Kina. Europeiske ledere hadde tenkt å bruke mye av denne ukas G20 møte i Frankrike til å overtale Kina til å bruke sitt overskudd til å finansiere den finansielle bufferen på en billion, eller 1000 milliarder euro, som er en del av krisepakka.

«All politics is local», sa en av USAs fremste utenrikspolitikere i etterkrigstida, James Fulbright. Mens Papandreou har brukt mye tid på å snakke med europeiske ledere om en redningspakke, så kommer ikke hans politiske mandat fra Brussel, men fra Hellas. Sosialisten Papandreou har måttet se på generalstreiker og en fagbevegelse som raser mot de dramatiske nedskjæringene krisepakka innebærer. Og han har måttet tåle partifeller i parlamentet som har hoppet av fra fra regjeringskoalisjonen. Nå kan han risikere å bli stående både som mannen som svek sine venner i EU, og som mannen som kan bli sveket av sine velgere i folkeavstemningen, som sannsynligvis kommer i januar.

Det er et høyt spill Papandreou nå spiller. Hvis han vinner folkeavstemningen kan han bli geniforklart. Hvis han taper, så taper han ikke bare kongedømmet, men han blir også mannen som svek Europa da EU stilte opp for ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer