Selvpisking ved akklamasjon

Europa reagerte med sjokk da Hellas' statsminister Georgious Papandreou i går kveld sa han ville legge krisepakka fra EU fram for folket i en folkeavstemning. Det dramatiske spørsmålet det reiser, er om dramatisk innsparing kan vedtas demokratisk, om selvpisking kan vedtas ved akklamasjon, skriver Morten Strand.

SPILLER HØYT: Hellas statsminister Georgious Papandreou vil at folket skal avgjøre krisepakka og innstrammingene den forutsetter. Foto: Reuters/Thierry Roge
SPILLER HØYT: Hellas statsminister Georgious Papandreou vil at folket skal avgjøre krisepakka og innstrammingene den forutsetter. Foto: Reuters/Thierry Roge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Børsene falt, og bankaksjene stupte idag tidlig. Igjen er det tvilen som råder, etter at EU i sitt krisemøte natt til torsdag ga Hellas en skikkelig håndsrekning, med å redusere 50 prosent av landets gjeld. Statsminister Papandreou ba om hjelp, og fikk det. Det sto om Europas framtid, sa Papandreou da han takket for gavepakken som Angela Merkel og Nicolas Sarkozy presset gjennom i Brussel.

Nå ser det ut som om Papandreou takker for tilliten med å sette hele redningsaksjonen i fare. Meningsmålinger i Hellas forteller at rundt 60 prosent av befolkningen er motstandere av innstrammingene som krisepakka forutsetter. En allerede upopulær statsminister Papandreou må mobilisere alt han har som politisk selger for å unngå et klart nei. Et «nei» i Hellas vil trolig automatiske gjøre at Hellas melder seg ut av euro-området.

- I tilfellet av et «nei» vil Hellas umiddelbart erklære seg konkurs, de ville misligholde (sine lån). Jeg kan ikke se for meg at de ville fortsette med euro, sier nobelprisvinner i økonomi, Christopher Pissarides.

Det er klar og tydelig irritasjon i EU etter den greske statsministerens dramatiske beslutning. En av dem som gir uttrykk for dette er parlamentarisk leder Rainer Bruederle for fridemokratene, juniorpartner i den tyske regjeringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer