Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Selvsagt blir det avsløringer av norske selskaper en gang iblant

Korrupsjonsforsker sier Vimpelcom-saken er alvorlig.

INN PÅ TEPPET: Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas måtte i går forklare seg om Vimpelcom-saken til næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
INN PÅ TEPPET: Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas måtte i går forklare seg om Vimpelcom-saken til næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Saken er alvorlig, men grunnen til all fokuseringen på korrupsjon internasjonalt skyldes at det faktisk er et problem. Selvsagt blir det avsløringer av norske selskaper en gang iblant, sier Tina Søreide, korrupsjonsforsker ved Universitetet i Bergen, til Dagbladet.

Søreide har merket seg korrupsjonssaken rundt russiske Vimpelcom, som Klassekampen har avdekket. Det delvis Telenor-eide mobilselskapet har ifølge avsløringene betalt svimlende summer for lisens til å drive virksomhet i det sentralasiatiske landet Usbekistan - til et postkasseselskap drevet av den usbekiske presidentens datter, glamorøse Gulnara Karimova (42).

Ifølge avsløringene fra Klassekampen og SVT har Karimovas selskap Takilant mottatt over halvannen milliard kroner for telelisenser fra Vimpelcom og svenske TeliaSonera.

På teppet Telenor-sjef og Vimpelcom-styremedlem Jon Fredrik Baksaas, som i sin tid garanterte for at kjøpet av mobillisensene gikk riktig for seg, var i går inne på teppet hos næringsminister Monica Mæland (H). Hun er tilfreds med Baksaas' forklaring at så vidt styret visste, ble alt gjort i henhold til amerikansk regelverk - som er strengt utformet med tanke på korrupsjon.

- Dermed er det avgjørende hvordan sakene håndteres når de oppdages. Her har ministeren reagert, Økokrim reagerer - og hva mer skal vi kreve? sier korrupsjonsforsker Søreide, og understreker:

- Jeg synes det er viktig at både Norge og Russland etterforsker Vimpelcom - siden vi nok ikke kan forvente at saken tas tak i av usbekisk påtalemyndighet. For Norge er det selvsagt særlig viktig å vise en klar holdning ved statlig eierskap.

Søreide framholder også at media har spilt en avgjørende rolle for at slike saker tas tak i.

- Slik compliance-systemer (bedriftenes interne varslingssystemer) nå er utformet, skulle ledelsen selv ha kommet med detaljer dersom de oppdaget korrupsjon, sier hun.

- Graverende - Dette er graverende, slikt man leser om fra andre land. Man tenker ikke at norske bedrifter driver på denne måten, sier Trond Blindheim, omdømmeekspert og rektor ved Markedshøyskolen, til Dagbladet.

Blindheim viser til at nordmenn er svært stolte over suksessbedriftene Statoil, Hydro og Telenor som gjør det skarpt i utlandet - men at vi må begynne å innse realitetene i det store internasjonale næringslivet. Alle de tre selskapene har de siste åra vært involvert i store internasjonale korrupsjonssaker, og Blindheim mener de må begynne å passe seg før skandalene går alvorlig ut over omdømmet.

IKKE OVERRASKET: Tina Søreide, korrupsjonsforsker, sier hun ikke er overrasket over at et norsk selskap er innblandet i en korrupsjonssak. Foto: Christian Michelsens institutt
IKKE OVERRASKET: Tina Søreide, korrupsjonsforsker, sier hun ikke er overrasket over at et norsk selskap er innblandet i en korrupsjonssak. Foto: Christian Michelsens institutt Vis mer

- Det begynner å bli en del nå, sier han, og viser bl.a. til den store korrupsjonsskandalen et indisk Telenor-eid selskap var innblandet i for tre år siden.

- Norske selskaper er ekstremt utsatt for fristelser år de jakter på kontrakter ute i verden. De kan støte på en helt annen bedriftskultur i andre land, der de ikke får dratt i land kontrakter med mindre de betaler maktpersoner. I halvparten av verdens land er korrupsjon framtredende, og det har ikke nordmenn helt tatt innover seg, sier Blindheim.

- MOTTOK HUNDREVIS AV MILLIONER: Gulnara Karimova, eldste datter av Usbekistans president Islam Karimov, skal være mottakeren av 600 millioner kroner betalt av Vimpelcom for mobillisenser i ekssovjetrepublikken. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB Scanpix
- MOTTOK HUNDREVIS AV MILLIONER: Gulnara Karimova, eldste datter av Usbekistans president Islam Karimov, skal være mottakeren av 600 millioner kroner betalt av Vimpelcom for mobillisenser i ekssovjetrepublikken. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media