Presidentvalget i USA

- Selvsagt vinner Pete

Ekteparet Joseph og Marina McCarthy forteller til Dagbladet om hvorfor de mener deres tidligere student ved Harvard, Pete Buttigieg, var noe helt spesielt og vil bli USAs neste president.

REKLAME: I en reklame nylig sluppet av Joe Biden, trekker han fram Pete Buttigieg sin uerfarenhet som et sentralt poeng for hvorfor amerikanere ikke bør stemme på ordføreren fra South Bend, Indiana. Video: Kvaale/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MILFORD, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet): De siste dagene har kampen virkelig hardnet til. De demokratiske presidentkandidatene haster alt de kan på kryss og tvers i New Hampshire før primærvalget tirsdag kveld. Langs veikantene står reklameplakater for kandidatene. TV-sendingene er fylt med politiske reklamer.

I Milford i New Hampshire har noen hundre Pete Buttigieg-supportere samlet seg for å høre på den unge kometen. Han gjorde det overraskende bra i kaosvalget i Iowa og har fått et solid løft.

Overbeviste

- Da Pete først varslet at han ville stille som presidentkandidat, lurte vi på om han var klar for dette. Han kom til Washington D.C. og holdt en tale. Vi gikk for å høre på ham. Alle som var der, gikk derfra og sa: «Han er min kandidat.», sier Joseph McCarthy til Dagbladet.

Han står utenfor valgmøtet sammen med kona Marina McCarthy og hutrer i kulda.

Venstresidekandidaten og senatoren Bernie Sanders og den tidligere ordføreren i South Bend, Pete Buttigieg, kniver om seieren i det demokratiske primærvalget i New Hampshire, ifølge meningsmåligene. Deretter følger senatorene Elizabeth Warren, Amy Klobuchar og tidligere visepresident Joe Biden. For kandidater som Warren og Biden kan dårlige resultater i New Hampshire bli katastrofalt.

VENNER: Ekteparet Joseph og Marina McCarthy ble kjent med Pete Buttigieg da han var student på Harvard University. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
VENNER: Ekteparet Joseph og Marina McCarthy ble kjent med Pete Buttigieg da han var student på Harvard University. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Var spesiell

Ekteparet McCarthy er gode venner med Pete Buttigieg. Joseph McCarthy var dekan og hun var professor ved Kennedy School of Government ved prestisjeuniversitetet Harvard da Pete Buttigieg kom dit som 18 år gammel student i 2000.

20 år seinere kan han bli USAs neste president.

- Han var spesiell den gangen, og enda mer spesiell nå. Vi visste allerede i fjor vår at han ville vinne Iowa. Vi er så imponert. Selvsagt vinner han dette. Han vil slå Trump også, sier Marina McCarthy til Dagbladet.

Ekteparet var til stede da den tidligere ordføreren varslet sitt kandidatur i South Bend i fjor.

- Det er virkelig spennende. Vi er veldig stolte av ham. Som lærer håper du at du har hatt en liten rolle. Da han signerte boka si til meg, skrev han: «Tusen takk for all oppmuntring og støtte». Jeg ble rørt av det. Det var en veldig hyggelig ting å si til læreren sin, sier Marina.

Nei fra Costner

Inne på valgmøtet dagen før primærvalget sitter ekteparet på reserverte plasser. Buttigieg går på scenen til stormende jubel. Like bak ham sitter også «Bodyguard»-stjernen og Buttigieg-støttespilleren Kevin Costner, som takker høflig nei til intervjuforespørselen fra Dagbladet.

Etterpå kommer Buttigieg bort til McCarthy-ekteparet og slår av en kort prat og gir Marina en klem.

- Han var en enestående student ved Harvard, og vi har hatt kontakt siden den gang. Han har visdommen, temperamentet og hjernekapasiteten til dette. Han snakker sju språk og er intellektuelt nysgjerrig. Han har en utrolig utholdenhet, sier Joseph McCarthy.

Harvard regnes for å være et av verdens mest prestisjefylte universiteter. Selv omgitt av mange ekstremt begavede medstudenter skal Buttigieg ha skilt seg ut.

- Vi la merke til ham. Blant annet for måten han stilte spørsmål til kjente gjesteforelesere, forklarer Marina McCarthy.

Som dekan hadde ektemannen ansvaret for rundt tusen studenter.

- Alle hadde svært imponerende ferdigheter og egenskaper. De fleste gikk videre til store lederjobber. Noen av dem var også nordmenn, som dro hjem til Oslo og andre steder. Men allerede da la jeg merke til Peter, som vi kalte ham den gangen. Han stakk seg fram på grunn av intelligensen og temperamentet. Siden har vi fulgt karrieren hans, forklarer McCarthy.

STJERNELIVVAKT: Hollywoodskuespiller Kevin Costner (nede til høyre) var blant tilhengerne som møtte opp på Pete Buttigiegs valgkamparrangement i Milford i New Hampshire. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
STJERNELIVVAKT: Hollywoodskuespiller Kevin Costner (nede til høyre) var blant tilhengerne som møtte opp på Pete Buttigiegs valgkamparrangement i Milford i New Hampshire. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Så gjennomtenkt

Nå er han svært begeistret for måten Buttigieg driver valgkamp på.

- Han er så gjennomtenkt og snakker om framtida. Han er heller ikke negativ i det hele tatt. Det liker jeg veldig godt. Mange kandidater snakker om at de slåss for det ene eller det andre. Pete sier aldri det. Han ønsker å forene folk og lege sår, sier McCarthy.

JUBEL: Ekteparet Joseph og Marina McCarthy jubler for Pete Buttigieg i New Hampshire. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
JUBEL: Ekteparet Joseph og Marina McCarthy jubler for Pete Buttigieg i New Hampshire. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Det demokratiske feltet av presidentkandidater er for øyeblikket delt i to felt - et mer progressivt venstrevridd felt bestående av Sanders og Warren og et mer moderat, sentrumsorientert felt bestående av Buttigieg, Biden og Klobuchar. Også tidligere New York-ordfører Michael Bloomberg, som ikke driver valgkamp i New Hampshire, men som tilhører de moderate, har vokst kraftig på de nyeste nasjonale målingene.

Som en av favorittene i New Hampshire, har Buttigieg måttet tåle harde angrep fra de andre presidentkandidatene. De mener 38-åringen er for uerfaren, og at han ikke appellerer godt nok til afroamerikanske velgere.

Fostret nobelprisvinnere

- Alternativene vil bli mer tydelige etter primærvalget i New Hampshire. Jeg tror Pete vil komme på toppen i det moderate feltet. Så blir det trolig Bernie Sanders som vil komme seirende ut av den progressive gruppa. Pete kan vinne delstaten i morgen, men det viktigste er at han forblir på topp i det moderat progressive feltet.

- Er han i stand til å slå Trump i selve valget?

- Ja, ellers hadde jeg ikke stått her ute i kulda. Det er min motivasjon.

-Hvordan føles det å se en du har kjent så lenge stille som presidentkandidat?

- Jeg har vært privilegert og har sett mange tidligere studenter ha imponerende karrierer. To av de siste vinnerne av Nobels fredspris har gått ut fra Kennedy School. Men vi har ennå ikke hatt noen som er blitt president i USA, sier Joseph McCarthy.

Mange av velgerne Dagbladet snakker med er opptatt av at Buttigieg er kandidaten som kan slå Trump.

Svar på norsk

Blant dem er norsk-amerikaneren Paul Loefstedt. Han lærte norsk da han var utstasjonert som soldat i Tyskland og skulle besøke slektninger på Sørlandet. Dagbladet har tidligere intervjuet Buttigieg på norsk. Han lærte seg språket for å kunne lese Erlend Loes bøker.

SNAKKER NORSK: Akkurat som Buttigieg snakker norsk-amerikanske Paul Loefstedt norsk. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
SNAKKER NORSK: Akkurat som Buttigieg snakker norsk-amerikanske Paul Loefstedt norsk. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Buttigieg er en mann vi kan respektere. Han er uvanlig klok. Han er ikke en typisk politiker, men en som tenker før han svarer. Trump er et mareritt, så vi må ha en person som forstår de problemene verden står overfor. Jeg tror Pete kan slå Trump, sier Loefstedt til Dagbladet på norsk.

- Var det avgjørende for deg at han snakket norsk da du bestemte deg for å støtte ham?

- Nei, det visste jeg faktisk ikke. Men da jeg hørte det seinere, var det enda en ting som får meg til å tenke at den mannen er noe eget, sier Loefstedt.

Og mens Loefstedt og de andre velgerne ble sjarmert av Pete og hans visjon for Amerika, gjorde også Sanders sitt ytterste for å overbevise velgerne om at de bør satse på en selverklært demokratisk sosialist. På valgkampmøter med kjente fjes som Cynthia Nixon og bandet The Strokes, ble også han møtt med stormende jubel.

- Jeg tror de fleste amerikanere tenker at en sosialist som Bernie Sanders ikke vil være et godt alternativ, sier Loefstedt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer