Selvsikker Assad i første tale på et år: - Jeg skal vinne denne krigen

Kommer samtidig som USA og Tyrkia bomber fiendene hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Søndag talte Syrias president Bashir al-Assad for første gang til folket på et år, ifølge AP.

I talen, som ble overført på syrisk tv, framsto han som sikker på at hans styrker kunne snu krigslykken i landet.

- Vi kollapser ikke, vi stålsetter oss og vil klare å vinne. Tap finnes ikke i ordforrådet til den syriske hæren, sier Assad i talen.

Opptredenen kommer kort tid etter at Tyrkia kastet seg inn i en svært blodige og uoversiktlig krig som har drevet millioner på flukt.

Bomber Assads fiender I løpet av helga har NATO-landet bombet stillingene til både IS og den kurdiske bevegelsen PKK - to av fiendene hans på syrisk jord.

Uttalelsene fra Assad kommer på tross av at han og hans allierte, deriblant den libanesiske geriljaen Hizbollah, nå kontrollerer kun halvparten av Syrias 185 000 kvadratkilometer.

- Hver centimeter av Syria er uvurderlig. Likevel har hensynet til våre soldater gjort det nødvendig for oss å gi opp deler av landet, og heller holde tak i viktige strategiske punkter, sa Assad i søndagens tale.

Åpnet ild mot eget folk Assad var selv en sentral utløsende årsak til at krigen brøt ut for over fire år siden.

I mars 2011 åpnet hans styrker ild mot demonstranter i byen Deraa, noe som igjen førte til en stor folkeoppstand på landsbasis.

Dette eskalerte igjen når demonstrantene ble til opprørere, og plukket opp våpen for å få til et regimeskifte, samt å beskytte seg selv, skriver BBC.

Assad har også vært under anklager, blant annet fra Human Rights Watch, for å ta i bruk kjemiske våpen i stor skala, også på steder med mange sivile.

Tyrkia ingen venn av Assad Totalt skal over 200 000 blitt drept i løpet av krigen, samtidig som 11 millioner mennesker er drevet på flukt.

Historieprofessor Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen var lørdag usikker på hva Tyrkias inntog ville bety for Assad.

- Assad er ingen venn av verken USA eller Tyrkia, og at Tyrkia melder seg på i krigen kan gjøre det lettere for NATO å kjempe mot han, men det er usikkert, sa Vikør til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer