Selvsikker Gro i Geneve

Geneve (NTB-Erland Lyngve): Gro Harlem Brundtland frykter ikke at hennes forsvar av kvinners rett til selvbestemt abort skal koste henne stillingen som toppsjef i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det slo hun fast da hun søndag møtte norsk presse i Geneve foran mandagens ildprøve i WHO-styret. Da får hun en halv time til å gjøre rede for sitt syn på organisasjonens fremtid. Deretter må hun svare på spørsmål fra de 32 styremedlemmene i ytterligere en halv time. Tirsdag skal så styret foreta sitt endelige valg blant de fem kandidatene som fortsatt henger med i innspurten.

Brundtland virket svært trygg og selvsikker da hun møtte journalistene i embetsboligen til Norges FN-ambassadør i Geneve, Bjørn Skogmo. Hun presiserte at hennes abortsyn ikke har vært noe tema i de samtalene hun har hatt med styremedlemmene i løpet av valgkampen, og kunne ikke se noen grunn til at dette skulle bli noe problem.

- Etter kvinnekonferansene i Kairo og Beijing er det skapt bred enighet om at holdningen til familieplanlegging og abort er et nasjonalt anliggende. I dette ligger det at man viser respekt for ulike kulturer, sa hun.

Reformkandidat

Både blant medlemslandene og i WHO-apparatet blir Brundtland betraktet som en reformkandidat. Hun er favoritten til de land som ønsker fornyelse og forandring av organisasjonen, som etter manges oppfatning er sterkt preget av ineffektivitet og kameraderi.

På pressepriefingen var imidlertid Brundtland svært forsiktig med å sette merkelappen reformkandidat på seg selv, og mente at WHO er blitt offer for overdreven svartmaling.

- Men 4.500 mennesker kan alltid gjøre en bedre jobb og utnytte ressursene bedre, sa hun.

Mange rykter

I korridorene i WHO-hovedkvarteret svirrer ryktene om hemmelige allianser og hestehandel med stemmer. Lederen for det norske valgkampsekretariatet, ambassadør Morten Wetland, tar imidlertid rykteflommen med stor ro.

- Hvis alt vi hører var riktig, måtte det være minst 150 stemmer som skulle fordeles, og ikke bare 32. Vi har ingen grunn til å henge med hodet nå, sier han.

I den foreløpige voteringen tirsdag i forrige uke havnet Brundtland på en delt førsteplass sammen med to av sine konkurrenter. De tre i teten fikk 30 stemmer hver.

Observatører i WHO-miljøet mener imidlertid at Brundtland har styrket sine vinnersjanser betydelig i løpet av den uken hun har drevet valgkamp i Geneve. I sine samtaler med WHO-styrets medlemmer har hun fremstått som en kvalifisert fagperson som er oppriktig engasjert i de sakene WHO arbeider med, og ikke som en avdanket politiker på jakt etter et «bein» i FN-systemet.

Støtte fra u-land

Fra sitt arbeid med Brundtland-kommisjonens rapport har hun et godt navn i den tredje verden, og flere store og innflytelsesrike utviklingsland arbeider i kulissene for hennes kandidatur.

På pressebriefingen søndag bekreftet hun at hun har solid støtte fra land i den tredje verden, men avslo å gå nærmere inn på hvilke land som går inn for henne.

Hun avviste nærmest med forakt kritikken fra professor i sosialmedisin, Per Fugelli, om at hennes holdninger gjør henne uskikket til stillingen som WHO-sjef. I siste nummer av avisa Ny Tid skriver Fugelli at Gro Harlem Brundtland er for ensidig orientert mot Europa, at hennes holdninger er utpreget vestlige, og hun ikke vil bli den visjonære lederen WHO nå trenger.

Brundtland understreket at det ingen i WHO-styret har gitt uttrykk for et slikt syn på henne, og at Fugellis karakteristikk ligger fjernt fra hennes tankegang.

- Han var motstander i EU-kampen og skrev underlige artikler. I et intervju nylig var han ydmyk nok til å innrømme at han hadde gått langt ut over saklighetskriteriet i EU-debatten. Det kan jeg bekrefte, sa Gro.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer