Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selvsikker Gro på jobbintervu

Gro Harlem Brundtland stiller i dag presis klokka 0900 til jobbintervju i Genève. Hun møter i plenumssalen i Verdens Helseorganisasjon skal hun grilles ansikt til ansikt med 32 styremedlemmer som skal ansette ny generaldirektør. - Jeg er helt rolig, men det betyr ikke at jeg ikke er innstilt på å gjøre mitt beste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den lille tvilen Gro ennå måtte ha innerst inne viser seg i alle fall ikke på kroppsspråket der hun rolig lener seg tilbake og ber det norske pressekobbelet fyre løs. Hun vet at vinden blåser i hennes retning, og at hun trolig er den eneste kandidaten som har støtte i alle alle regioner i den verdensomspenende helseorganisasjonens styre.

- Har du lykkes i å framstå som en kandidat også for den tredje verden med støtte fra land i Afrika og Midtøsten?

- Jeg kan bare svare ja.

Men hun vil ikke si hvilke land som støtter henne.

- Der jeg har minst støtte er i Amerika-regionen, men i en eventuell annen valgomgang, tror jeg også Latin-Amerika kommer over på vår side.

Gro sier en «eventuell» annen valgomgang. Kanskje en språklig glipp, men enkelte norske diplomater begynner å tro at hun kanskje kan vinne allerede i første.

Første gang

- Er dette ditt viktigste jobbintervju?

- Det er mitt aller første. Jeg var ikke til intervju da jeg ble turnuslege i Sandnessjøen, lege ved Barneklinikken eller ansatt i Helsedirektoratet. Dette er noen moderne greier vi ikke hadde i min tid.

Men teksten til innlegget hun skal holde for de 32 i styret er klar.

- Så blir det en halvtime med spørsmål, og de får jeg ta når de kommer.

Gro er plukket ut som første intervjuobjekt ved loddtrekning.

- Men det avgjørende møtet skjer jo på tirsdag da styret skal velge og bestemmer seg.

Korrupsjon?

Gro får spørsmål om korrupsjonsanklagene mot tidligere styrer i WHO, om hun tror det kan skje igjen.

- Vi har hele tida jobet ut fra at dette er et helt redelig valg.

- Er du blitt kurtisert av lobbyister fra den farmasøytiske industrien? spør en.

- Nå er ikke jeg så lett å kurtisere, svarer Gro.

Den norske kandidaten mener Verdens Helsorganisasjon er langt bedre enn sitt rykte, og at det har pågått omfattende reformarbeid for en bedre fordeling av innsatsen til land som trenger den best.

- Det er ikke siste gang vi skal behandle for eksempel omfordelingen av ressursene, sier Gro.

Litt for kjapt

- Nå sa jeg vi, legger hun raskt til. Hun er ikke valgt ennå.

Hun reagerer på at de norske organisasjonene Pro Vita og Foreningen 2 foreldre har sendt brev mot hennes kandidatur til styremeldemmene i WHO. Også et anti-brev fra Danmark sirkulerer.

- Jeg er overrasket, men jeg har bare sett to av dem, og alt som sto der var feilaktig. Gro har ikke møtt kritikk for sitt abortsyn under samtalene i Genhve og mener dette ikke har noen betydning fordi dette spørsmålet alltid er underlagt nasjonal lovgiving.

- Professor Per Fugelli sier at du ikke er den rette kandidaten. At du ikke har visjoner og at du ikke er den rette for u-landene.

- Har den mannen vært i u-land? spør Gro.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!