Selvsikker Sharon

Statsministerkandidat Ariel Sharon oser av selvtillit før valget i Israel imorgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sharon opptrer allerede som om han er Israels nye statsminister, og med en margin på 20 prosent, tyder alt på at seieren er sikret.

Israel opplever ikke en ny valgthriller som den vi ble med på i USA for kort tid tilbake. Den høyreekstreme Ariel Sharon ligger alt for langt foran landets sittende statsminister, Ehud Barak, til at Barak har noen sjanse til å fortsette i lederstolen. Mens de høyreekstreme nybyggerne jubler, fortviler moderate palestinske ledere.

- Fredssamtalene mellom palestinere og israelere vil bli lagt døde hvis Sharon blir statsminister, sier en palestinsk leder til CNN i dag.

Varsler aksjoner

Samtidig varsler den islamske terrororganisasjonen Jihad at den vil utføre nye angrep mot Israel de kommende dagene. Gruppen sendte i dag en fax til det franske nyhetsbyrået Agence France press, melder Jerusalem Post.

«Den kommende angrepsbølgen» vil være en hevnaksjon for drapet på en Jihad-aktivist i går kveld, hevder islamsk Jihad overfor AFP.

Mannen ble drept nær Kissufim-checkpoint mellom Israel og Gazastripen. Shadi al-Kahlout (24) ble drept av IDF-styrker da han forsøkte å klatre over gjerdet som går mellom Israel og Gazastripen.

Mannen bar med seg rundt 15 kilo eksplosiver i en ryggsekk, melder israelsk radio i dag. Israelske sikkerhetsstyrker sier mannen planla terroristaksjoner i Israel i de kommende dagene.

Desperat Barak

Statsminister Ehud Barak gjør alt for å ta innpå Ariel Sharon. I et desperat forsøk trygler han nå de israelske araberne om å stemme på ham. Disse velgerne har tradisjonelt støttet arbeiderpartiet, men har vendt ham ryggen etter de siste måneders voldsepisoder. De israelske araberne blir også oppfordret til å boikotte valget, melder CNN.

Dermed kommer Sharon etter alle solemerker til å bli Israels nye statsminister. En offiser i Fatah-fraksjonen på Vestbredden, Marwan al-Barghouthi, sier at palestinerne ikke vil forhandle med Sharon.

- Den beste måten å opptre overfor Sharon, er intifadaen - og motstand, sier han til CNN.

Fatah har ledet opprøret mot israelsk okkupasjon av Vestbredden og Gaza siden torsdag 28. september. Den dagen var det nettopp den konservative partilederen og tidligere israelske forsvarsministeren Ariel Sharon besøkte Tempelhøyden, hellig for både jøder og muslimer. Besøket ble av palestinere sett på som en ren provokasjon.

I morgen kveld er sannsynligvis Sharon - mannen som har fått skylden for de siste måneders tumulter - Israels nye statsminister.

  • Valget finner sted i morgen. Dagbladet.no følger utviklingen.
<B>LOVER AKSJONER:</B> Medlemmer av islamsk Jihad bærer kisten med medaktivisten Shadi al-Kahlout i dag. al-Kahlout bar 15 kilo eksplosiver da han ble drept i går. Islamsk Jihad lover hevnaksjoner i Israel i de nærmeste dagene.
STATSMINISTERSKIFTE:</B> Dagen før valget i Israel tyder alt på at den konservative Ariel Sharon vinner valget. Til palestinernes fortvilelse.