Selvsikker Toska smilte i retten

Tiltalt i helerisak sammen med finansakrobat. Store sikkerhetstiltak rundt bevisopptaket i Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Væpnet politi danner en jernring både i og utenfor Tinghuset i Oslo i dag. Dødsranssiktede David Aleksander Toska var tilstede i forbindelse med vitneopptak i dag. Den heleritiltalte investoren Thomas Øye forklarer seg i dag.

I alt ni personer er siktet i helerisaken, som har sin bakgrunn i et lån fra David Aleksander Toska til finansakrobaten Thomas Øye. Øye skal ha mottatt pengene da Toska for over tre år siden kom til kontoret hans med fem millioner kroner i en koffert.

David Toska var smilende og virket svært opplagt i retten i dag. Han fulgte saken med interesse og lot seg villig  fotografere, selv om han ikke ga noen kommentar. Han skal ikke selv vitne i dag. Thomas Øye derimot, virket mer ille berørt av det store medieoppbudet. Da Dagbladet.no møtte Thomas Øye i en rettspause ønsket han ikke å si noe særlig om saken.

- Jeg ønsker ikke å kommentere saken før i morgen, sier han.

Øye la til:

- Det er mange viktige momenter som ikke er belyst, som vil komme fram etter hvert.

Snakket likevel

Noen minutter senere klarte likevel ikke Øye å la være å snakke.

HØY SIKKERHET: Væpnet politi holder vakt på utsiden av rettssal 327. Alle som skal inn i salen må gå gjennom en metalldetektor. Foto: STIAN HARALDSEN
HØY SIKKERHET: Væpnet politi holder vakt på utsiden av rettssal 327. Alle som skal inn i salen må gå gjennom en metalldetektor. Foto: STIAN HARALDSEN Vis mer

- Jeg kommer ikke til å tilstå det dere tror jeg kommer til å tilstå, sa han til pressen.

- Dette er har ingenting med hvitvasking av penger å gjøre.

Han fortalte at han er glad over å slippe å sitte i hovedforhandlingene sammen med de andre tiltalte, og at han gleder seg til saken er over.

- Jeg anser min rolle som minimal, sier Øye.

Hans forsvarer, høyesterettsadvokat John Christian Elden, sier at Øye siden 2004 har forklart seg om de faktiske forhold, og at disse innebærer en straffbar overtredelse av helerilovgivningen.

Men også han mener at det ikke dreier seg om hvitvasking.

Toska og flere andre må møte til hovedforhandling i saken 16. august. Toskas forsvarer Øystein Storvik uttrykte misnøye med at Øye får avgi forklaring i forkant, og slipper belastningen med å møte til hovedforhandlingen.

Ifølge aktor Marit Formoe får Øye gjøre det på denne måten fordi han er bosatt i utlandet.

Pressen fikk være til stede i dag, men dommeren ila referatforbud etter ønske fra John Christian Elden. Da TV2 Nettavisen likevel la ut referat fra saken, reagerte Elden sterkt og krevde at innlegget måtte fjernes.

Tilståelser

Schibsted-arving Harald Undrum er allerede dømt til betinget fengsel i halvannet år, mens en 34 år gammel kamerat av etterlyste David Aleksander Toksa er dømt til fengsel i seks måneder i Oslo tingrett.

Undrum og 34-åringen ble dømt i såkalte tilståelsessaker. I tillegg er det tatt ut tiltale mot Toska, Thomas Øye, byggetopp Peter Aksel Nielsen og en annen Toska-kamerat.

Øye har også innrømmet heleriet under et avhør på det norke konsulatet i Malaga i juni.

En 34 år gammel kamerat av Toska er dømt for å ha bistått den dødsransiktede «Mesterhjernen» med å kreve inn millionene. 34-åringen forklarte i Oslo tingrett at han i 2001 fikk en forespørsel fra Toska om å kreve inn pengene fra Thomas Øye, og at han derfor fikk kontakt med finansakrobaten. Ifølge 34-åringen betalte Øye tilsammen vel 1,3 millioner kroner.

Høsten 2003 begjærte Toska Schibsted-arving Harald Undrum konkurs etter at Undrum skal ha mottatt fem millioner fra Toska 12. februar 2001. Undrum skal ha kausjonert for lånet. Oslo tingrett mener pengene stammer fra en kriminell handling.

- Bare overleveringsmåten, kroner 5 000 000, kontant i en koffert bærer bud om at pengene ikke har noe legitimt opphav...()...David Aleksander Toska som brakte penger til overleveringsstedet var på lånetidspunktet ubemidlet, mottok sosialstønad til livsopphold og var straffedømt en rekke ganger, heter det i rettspapirene.

SELVSIKKER: Toska smilte og virket selvsikker da han ankom Oslo tinghus.
I RETTEN: David A. Toska sammen med sin forsvarer Øystein Storrvik.
TILTALT: Investor Thomas Øye skal ha mottatt en koffert med fem millioner kroner av David Toska.