Semb-erklæringen

Kjell Magne Bondevik vil heller diskutere fotballandslagets EM-fiasko enn norsk medlemskap i EU. Men hva er forskjellen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- DETTE ER

det hele det norske folk snakker om i morgen! utbrøt Erik Solér opphisset. Han deltok i onsdagens «Holmgang» noen minutter etter at fotballandslaget hadde blitt rundspilt av Spania på Ullevaal. Kveldens spørsmål var: «Spiller vi møkka-fotball?» Svarene kom fra den vanlige gjengen av fotballvitere, Ingebrigt Steen Jensen, Mini Jakobsen, Per Ståle Lønning - og landets statsminister.

Kanskje var det en misforståelse. Kjell Magne Bondevik var allerede booket for å diskutere statsbudsjettet, men så glemte han at det var blitt forlik. Da han dukket opp i studio, satt ikke Jens Stoltenberg og Carl I. Hagen der og ventet på ham, men pytt sann, siden han likevel hadde satt av kvelden. Er det noe Bondevik har greie på, så er det fotball. Som han sa, landslaget har mye til felles med å sitte i regjering. Det handler om å bygge team og selvtillit. Du må fortelle spillerne dine at de er best, selv når de blir skjelt ut av Akersgata. Det gjør jeg hele tida, kunne Bondevik fortelle. Victor, du er kjempeflink, uansett hva de skriver om deg. Stå på.

DET ER

selvfølgelig dramatisk at Norge må stå utenfor EM. Og det er sikkert på tide at statsministeren engasjerer seg i et spørsmål av slik avgjørende betydning for nasjonale interesser.

Men hva om kveldens spørsmål hadde vært: «Driver vi med møkka-politikk?» Og debatten hadde handlet om EU? Hvem hadde sittet i panelet da? Nils Johan Semb?

LEDER AV

utenrikskomiteen, Thorbjørn Jagland, er oppgitt over den nærsynte politiske debatten i Norge. I går la han fram «Ti teser om EU og Norge», fordi - «ingen norske politikere vil si noe om dette, og da må i hvert fall jeg gjøre det».

Han hevder at det er stor interesse for utenrikspolitikk rundt omkring i landet. Bare noen dager tidligere hadde han snakket for 200 pensjonister i Bærum som var glødende opptatt av hva lederen i utenrikskomiteen mente om utvidelsen av EU. 1,2 millioner nordmenn så EM-kampen mellom Norge og Spania.

Det er den enkle forklaring på at fotball overtar TV-debatten og landets regjeringssjef heller vil snakke om EM enn EU. Den ekle forklaringen på at norske politikere later som EU ikke eksisterer, er politisk latskap. Slik både regjering og Storting er satt sammen, er det ingen som vil nærme seg dyret av frykt for å splitte nåværende og framtidige allianser. Det er mer behagelig å ha skinndebatter om eldreomsorg og krangle om promiller enn å ta fatt i spørsmål som virkelig betyr noe for hvordan vi lever og hvilken rolle Norge skal spille i verden.

POLITIKERE

på begge sider har bestemt at det norske folk ikke er modent for å snakke om EU ennå. Det er ikke en aktuell problemstilling, sier de, mens resten av Europa forbereder seg til revolusjonen. Men å late som den ikke kommer, er som å tro at Spania skulle la seg stoppe av litt sludd og kuldegrader. Å, ja, vi trodde visst det.

Mens Kjell Magne Bondevik deler med oss sine langsiktige perspektiver om hvordan landslaget skal komme seg til framtidige sluttspill, har han ingen visjoner å gi oss om hvilke arenaer Norge skal delta på i framtida, langt mindre hvordan vi skal komme oss dit. Det er så vidt han kan innrømme i ettertid at landet har deltatt i en og annen krig.

THORBJØRN JAGLANDS

niende tese er: Uten medlemskap dør politikken i Norge. Han peker på at de europeiske institusjonene bestemmer mer og mer på vegne av Norge, og at norske politikere dermed er uten innflytelse der politikken utformes. Statsministeren kan ikke engang bestemme over rusbrusen.

De som tjener på avmakten er populistene, hevder Jagland. De som ikke har noen større ambisjoner enn å vinne innringernes stemme i TV-debatter om kjøttdeigen på Svinesund. 83 prosent er enig i at vi spiller møkkafotball. 58 prosent stemte ved siste valg.

DELTAKERNE

i «Holmgang» foreslo at en ny landslagstrener måtte legge fram et program for hvordan gjøre Norge bedre og få landslaget opp på et internasjonalt nivå. Semb-erklæringen holdt ikke mål. Den endte med 3- 0 til Spania. Det var heller ikke statsministeren fornøyd med.