Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Semitrailerne kjører lik i skytteltrafikk

KHAO LAK (Dagbladet.no): På likoppstillingsplassen i Bang Muang står Dagbladet.nos reporter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.nos reporter John Rasmussen er i Thailand og ringte inn denne rapporten fra Khao Lak i dag 13.00 norsk tid.

• Se verdensdels-kart med oversikt over omkomne

KHAO LAK (Dagbladet.no): Det er 30 varmegrader her jeg står ved likoppstillingsplassen utenfor tempelet Bang Muang litt nord for turiststedene som er hardest rammet. Her er det stappfullt.

Det ruller inn lastebiler med lik hele tiden, en semitrailer laster av lik i dette øyeblikk. Det er rundt tre kvarters kjøring inn hit fra feriestedene. Og det er så ufattelig mange døde her.

Skytteltrafikk

Hit kjøres de døde som er hentet fra strendene ved blant annet Blue Village Resort, hvor en rekke skandinaver ferierte da tsunamien kom. I går besøkte vi det gamle ferieparadiset, og der hang det døde mennesker i trær og busker. I dag da vi kom tilbake var de døde hentet ned, og i løpet av de par timene vi oppholdt oss her må minst 40 lik ha blitt kjørt bort.

Akkurat nå ligger rundt 500 lik i poser her jeg står. Disse er hentet hit i dag. I tillegg ligger en rekke uidentifiserte i kister. I går brente de 100 kister med uidentifiserte.

Ryktene svirrer her. Det snakkes om at alle de døde tas bilder av før de begraves eller brennes, det har også vært snakk om DNA-prøver. Men jeg har ikke sett et eneste tilfelle av at noen har tatt slike prøver så langt.

FRAKTER DØDE: Inn til et tempel i Khao Lak nord for Phuket fraktes de døde. Her står Dagbladet.nos reporter og ser semitrailerne kjøre inn. Foto: AFP PHOTO/ALI OZLUER/
FRAKTER DØDE: Inn til et tempel i Khao Lak nord for Phuket fraktes de døde. Her står Dagbladet.nos reporter og ser semitrailerne kjøre inn. Foto: AFP PHOTO/ALI OZLUER/ Vis mer

Folk har dratt

Det er de innfødte som rydder opp her, og det er nesten ingen turister igjen her. De fleste har kommet seg vekk, og er i Bangkok eller på sykehus. De eneste turistene vi har møtt var to svenske turister som gikk med bilder og lette etter sin familie på stranda.

Det virker umulig å finne noen overlevende igjen nå. Vi journalister blir spurt om å se etter enkeltpersoner av fortvilte pårørende, men det er vanskelig å identifisere noen av de døde nå, ikke på annet enn klær.

I 30 varmegrader er lukten uutholdelig, og alle må bruke munnbind nå.

Her ligger likene til de brennes eller begraves. Og man kan se at det er mange turister blant de døde. Mange av dem vil det ikke være mulig å identifisere.

EN HJELPEARBEIDER:</B> Fortvilelse i Khao Lak.
BRENNES ELLER GRAVES NED:</B> Mange av likene vil aldri bli identifisert.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media