KLAPPJAKT: Deutsche Bank har satt i gang en klappjakt på verdier som kan knyttes til den norske milliardæren Alexander Vik. Her er han fotografert i London i juni 2013.  Foto: Keith Hammett
KLAPPJAKT: Deutsche Bank har satt i gang en klappjakt på verdier som kan knyttes til den norske milliardæren Alexander Vik. Her er han fotografert i London i juni 2013.  Foto: Keith HammettVis mer

Sen betaling har kostet den norske milliardæren 600 millioner kroner

Nå angriper banken Alexander Vik og familien på bred front i Norge og USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med nebb og klør og skarpskodde advokater kjemper Alexander Vik for å unnslippe ei gjeld på opprinnelig 300 millioner dollar til Deutsche Bank.

Nå strammer banken grepet. Den har angrepet både Viks kone og far, og flere av familiens selskaper og truster i skatteparadiser.

«Trakassering», nærmest freser Viks advokat Ira Zaroff tilbake, i et nytt protestskriv til Supreme Court i New York.

Eser ut

Mens Vik stritter imot, blir gjelda større. I mai fastslo den samme New York-domstolen at summen hadde vokst til 369 millioner dollar, etter påløpte renter. Cirka 60 millioner dollar av dette er hittil betalt.

369 millioner dollar er 69 millioner mer enn da den opprinnelige dommen falt i London i 2013. I norske kroner blir det knappe 600 millioner.

Bakgrunnen for dommen var katastrofale valutahandler gjort av Alexander Viks selskap Sebastian Holdings i 2008. Han forsøkte å skyve milliardtapene over på Deutsche Bank, men det endte i stedet med at High Court i London påla selskapet å betale banken til sammen cirka 300 millioner dollar.

Siden da har partene sloss - i rettsaker med tallrike forgreninger, i London, New York, Connecticut og Oslo.

Jakter på kona

Det som nå står på spill er hvem som skal betale.

Sebastian Holdings i det karibiske skatteparadiset Turks & Caicos viste seg å være så å si tomt for penger. Allerede samme høst som valutahandlene skjedde, hadde Sebastian Holdings overført milliardverdier til personer, selskaper og truster i Alexander Viks sfære.

Blant annet ble aksjene i det norske IT-selskapet Confirmit overført fra Sebastian Holdings til Alexander Vik selv.

Derfor går Deutsche Bank nå etter både Alexander Vik personlig, og nordmannens familie. Kona Carrie Vik har forlengst fått banken i hælene, slik Dagbladet tidligere har skrevet.

Jakter på faren

I april i år gikk banken også etter Alexander Viks far Erik Martin Vik, som sammen med sin Monaco-bosatte sønn har drevet forretninger i blant annet USA og Spania.

Da ga Oslo byfogdembete Deutsche Bank arrest i aksjer i IT-selskapet Confirmit, som Alexander Vik i fjor høst hadde overført til faren. Byfogdembetet skrev at «saksøker har sannsynliggjort at saksøkte er reell eier av aksjene i Confirmit AS, og arrest tas i disse aksjene». Saksøkte er selskapet Sebastian Holdings.

Oslo byfogdembete jobber fortsatt med å forkynne denne kjennelsen for Sebastian Holdings på Turks & Caicos.

- Vi håper det, svarer dommer Hilde Kollbær Strømme når Dagbladet spør om hun har nok informasjon om selskapet til å få forkynt sin kjennelse.

Jakter i finansinstitusjoner

De siste ukene har banken utvidet jakten til JPMorgan og Merrill Lynch, med en lang rekke spørsmål til de to finansinstitusjonene.

«Har Vik nå eller har han noen gang hatt en konto hos dere, inkludert individuelle eller felles kontoer, eller depositum eller sikkerheter hos JPMorgan?» er ett av spørsmålene. Et annet spørsmål er om JPMorgans opptegnelser «indikerer en overførsel på USD 14.000.000.00» fra Sebastian Holdings til et nærmere angitt kontonummer.

Merrill Lynch har fått liknende spørsmål.

Dette liker Alexander Viks advokat Ira Zaroff mer enn dårlig. Han krever spørsmålene stoppet av retten.

Han mener hensikten er et «upassende formål»: At banken er ute på en «fiske-ekspedisjon» for å «trakassere ikke-parter med altfor invaderende spørsmål som ikke har noe å gjøre med dommen mot Sebastian Holdings».