Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abortdebatten i Argentina

Senatet avviser selvbestemt abort

Lovforslaget om selvbestemt abort i Argentina ble avvist av senatet natt til torsdag.

STEMTE NEI: Aktivister trøster hverandre utenfor senatet etter at lovforslaget om selvbestemt abort ble avvist natt til torsdag. Foto: Eitan Abramovich / AFP / NTB Scanpix.
STEMTE NEI: Aktivister trøster hverandre utenfor senatet etter at lovforslaget om selvbestemt abort ble avvist natt til torsdag. Foto: Eitan Abramovich / AFP / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abortspørsmålet, som handlet om å tillate abort i løpet av de første 14 ukene av svangerskapet, blir dermed lagt på is inntil videre.

Etter mer enn 15 timer med debatt, stemte 31 medlemmer av senatet for selvbestemt abort og 38 stemte imot, skriver The Guardian.

INSPIRERT: Kostymene kjent fra suksesserien «The Handmaid's Tale» brukes nå av kvinner verden over. Se hvorfor. Video: CNN Vis mer

Abortmotstandere jublet og sendte opp fyrverkeri da resultatet var klart.

- Dette viser at Argentina fremdeles er et land som representerer familieverdier, sa en av motstanderne til nyhetsbyåret Reuters.

Godkjent i underhuset

I juni ble forslaget om å tillate abort i de første 14 uker av svangerskapet godkjent av underhuset i den argentinske nasjonalforsamlingen.

President Mauricio Macri har varslet at han ville godkjenne lovendringen hvis den også fikk flertall i senatet.

- Uansett hva resultatet blir, så vinner demokratiet i dag, tvitret Maci, som selv er abortmotstander, før avstemningen.

For øyeblikket er det bare Cuba og Uruguay som tillater selvbestemt abort i Latin-Amerika.

Sosial bevegelse

Debatten har delt pave Francis sitt hjemland, og blusset opp en sosial bevegelse som startet med protester mot vold mot kvinner, men som nå også har manifestert seg gjennom det som har fått navnet «den grønne bølgen».

En voldsom mobilisering på over en million tilhengere av lovlig abort har gått med grønne tørklær for å uttrykke sin mening, og demonstrerte i etterkant av avvisningen utenfor senatet.

Etter en stund oppsto det sammenstøt mellom mindre grupper av demonstranter og politifolk. Tilhengere av lovendringen kastet steiner og flasker, og politiet svarte med tåregass, melder NTB.

Ole Jacob Løland, postdoktor ved det Teologiske institutt ved UiO slo fast ovenfor Dagbladet på onsdag, at ja-siden uansett ikke vil ha tapt på sikt.

- Nå har de vist mobilisering og fått med seg kongressen for første gang i landets historie, så når det blir nytt valg, nye parlamentarikere, og nye generasjoner kommer til, så vil denne kampen komme opp igjen, sier han.

En tilhenger av selvbestemt abort kaster en flaske mot en barriere satt opp utenfor kongressbygningen i Buenos Aires natt til torsdag. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB scanpix
En tilhenger av selvbestemt abort kaster en flaske mot en barriere satt opp utenfor kongressbygningen i Buenos Aires natt til torsdag. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB scanpix Vis mer

Press fra den katolske kirken

Det er hovedsakelig press fra den katolske kirken som hindret lovforslaget i komme gjennom, ifølge lokale medier og aktivister som støttet forslaget.

- Kirken har presset senatorer til å stemme imot, sier Ana Correa, et medlem av feministbevegelsen #NiUnaMenos («Ikke en kvinne mindre»), til The Guardian.

I Argentina er det for øyeblikket bare tillatt med abort i tilfeller der det er snakk om voldtekt, hvis svangerskapet er en risiko for kvinnens helse eller hvis fosteret har store skader.

Til tross for nye undersøkelser som viser at 71 prosent av argentinere er imot politisk innblanding fra kirka, har katolske autoriteter oppfordret senatorer til å si nei til lovforslaget.

Hjelpebiskop i Buenos Aires, Oscar Ojea, slo fast overfor lokale medier at en eventuell legalisering «kommer til å være den første loven i demokratiske tider som tillater utslettelsen av et menneske over et annet».

- Argentina går ikke tilbake

Ifølge avisa Time er det estimert å være 500 000 aborter hvert år, selv om det ikke finnes noen offisielle tall.

Titusenvis av kvinner blir innlagt på sykehus hvert år etter abortforsøk. I 2016 døde det 46 kvinner som følge av komplikasjoner, skriver BBC.

Situasjonen beskrives av generalsekretæren i Amnesty International, Salil Shetty, som «en ekstrem form for vold mot kvinner», og at den er et tilbakeskritt i Latin-Amerikas kamp for menneskerettigheter.

Birgit Kvernflaten, postdoktor ved Institutt for helse og samfunn ved UiO, understreker at oppmykningen rundt abort kommer til å ha en kjempekonsekvens for de kvinnene det gjelder.

- Vi vet jo i dag at utrygg abort er veldig risikofylt og kan gi varige skader, og i verste fall død. Vi ser også en stor forskjell på kvinner som har penger og fattige kvinner som ikke har råd, sier Kvernflaten til Dagbladet.

Hvis du har penger kan du stort sett kjøpe deg trygg abort. Dermed går resultatet av stemmegivningen selvsagt hardest ut over dem som ikke har råd til dette.

Hundretusenvis av demonstranter tok til gatene for å stå utenfor kongressen på onsdag da stemmegivningen fremdeles pågikk. Til tross for resultatet, er det mange kvinner som fortsatt tror at landet vil lovliggjøre selvbestemt abort etter hvert.

- Vi har kanskje ikke en lov i dag, men det kommer til å skje. Argentina går ikke tilbake på dette, det er viktig for kvinner - og spesielt unge kvinner. Før eller seinere kommer vi til å ha en lov, sier journalist Silvina Márquez til The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!