Senatet enig om budsjettavtale i USA

Men trenger fortsatt støtte i Representantenes hus for å få landet ut av budsjettkrisa.

 - ENIGE:  Republikaner John Boehner, speaker i Representantenes hus, ser ut til å har ført de motstridende partene til en enighet, ifølge AP. Foto: NTB Scanpix / Reuters.
- ENIGE: Republikaner John Boehner, speaker i Representantenes hus, ser ut til å har ført de motstridende partene til en enighet, ifølge AP. Foto: NTB Scanpix / Reuters.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO(Dagbladet): Ved 18-tida norsk tid gikk demokratenes majoritetsleder Harry Reid på gulvet i Senatet og annonserte at han og republikanernes minoritetsleder Mitch McConnell har kommet til enighet om en budsjettavtale.

Avtalen innebærer at nedstengingen av statlig sektor, som har pågått i 16 dager, kan ta slutt, og opp mot én million statsansatte kan gå tilbake til jobb og få utbetalt lønn. Avtalen betyr også at gjeldstaket heves.

Midlertidig løsning Men avtalen kan også innebære at USA bare skyver problemene foran seg.

Avtalen innebærer nemlig bare at Kongressen skal vedta en midlertidig budsjettavtale som finansierer det statlige USA fram til 15. januar. Gjeldstaket, grensa for hvor mye penger USA kan låne, skal heves fram til 7. februar.

Avtalen i Senatet innebærer også at det skal settes igang forhandlinger for å håndtere USAs offentlige utgifter på lengre sikt.
Etter planen skal Senatet diskutere avtalen offisielt ved 18-tida norsk tid. De vurderer nå om de skal la Representantenes hus stemme over avtalen først for å framskynde prosessen.

Spenningen nå er derfor knyttet til om den republikanske speakeren John Boehner faktisk vil la Representantenes hus vil stemme over avtalen Senatet har kommet fram til. Gjør han det, vil avtalen også få flertall der, men kanskje uten store deler av hans eget parti.

De siste åra har det USA gått fra budsjettkrise til budsjettkrise. Seinest i går sørget et bakholdsangrep fra republikanerne i Representantenes hus for at avtalen som var underveis i Senatet ble stanset.

Helsekrangel Det føderale USA har vært stengt i 16 døgn til nå. Barack Obamas hjertebarn, helsereformen kalt Obamacare, har stått sentralt i uenighetene mellom republikanerne og demokratene.

Fristen for en midlertidig budsjettavtale var 1. oktober. De mest konservative republikanerne krevde at Obamacare, som for lengst er vedtatt, ble utsatt for å gå med på en budsjettavtale. Demokratene har sagt tvert nei.

Obamas helsereform innebærer at alle amerikanere får helseforsikring. Det har utløst voldsomme protester fra høyresiden i USA. De mener loven bryter med enkeltindividets rett til å velge selv.

Det eneste av endringer som kommer i Obamas helsereform i avtalen i Senatet skal være et strengere krav om kontroll av dem som søker om å få statlig støtte til helseforsikring, ifølge CNN. Tiltaket er støttet av begge partier.

Republikanerne skal dermed ikke ha fått gjennomslag for sitt krav om å utsette reformen. Det kan dermed se ut som de har gått på et sviende nederlag samtidig som de, ifølge en rekke meningsmålinger, har gjort seg fryktelig upopulære i befolkningen.