<strong>SKAL HJELPE PÅ BOLIGKRISA:</strong> Den påtroppende presidenten Barack Obama ønsker at minst 100 millioner dollar skal gå til refinansiering av ugunstige boliglån for vanlige folk. Her er Obama avbildet under gårsdagens besøk i avisen Washington Post.
SKAL HJELPE PÅ BOLIGKRISA: Den påtroppende presidenten Barack Obama ønsker at minst 100 millioner dollar skal gå til refinansiering av ugunstige boliglån for vanlige folk. Her er Obama avbildet under gårsdagens besøk i avisen Washington Post. Vis mer

Senatet frigir resten av krisepakken

Seier for den påtroppende president Barack Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Senatet godkjente i går å frigi den siste halvparten av krisepakken for banker på 700 milliarder dollar.

Vedtaket er en seier for påtroppende president Barack Obama.

Obama sa han var takknemlig for at Senatet vedtok å gi ham tilgang til pengene, og han lovte å holde velgerne informert om hvordan han bruker dem.

Obama trenger de 350 milliarder dollarene for å bekjempe den stadig dypere økonomiske krisen som utvikler seg i USA.

Han drev selv aktiv lobbyvirksomhet for å få pengene frigitt før han selv tiltrer som president i neste uke, og han fikk president George W. Bush også til å be Senatet om det.

Han truet til og med med veto om pengene ikke ble frigitt.

Lite begeistring

Trass i at mange senatorer er lite begeistret over hvordan den første halvparten av pengene er brukt, sørget demokratene for å gi Obama seieren han trengte.

52 senatorer stemte for vedtaket og 42 stemte imot.

Obama lovte før avstemningen at minst 100 milliarder dollar av pakken skal brukes til å refinansiere boliglån for vanlige folk.

Mange senatorer mener den første delen av pengene ble brukt til å støtte opp om banker på Wall Street og deres høytlønte sjefer, uten at pengene bidro til å mykne opp lånetørken.

Republikanerne var også skeptiske til at noen av pengene gikk til å berge den kriserammede bilindustrien.

Stimuleringspakke

Tidlige i går avdekket demokrater i Kongressen noen av detaljene i stimuleringspakken for økonomien som de og Barack Obama sammen planlegger og som skal vedtas i løpet av få uker.

Pakken kommer opp i 825 milliarder dollar (5 900 milliarder kroner), som er betydelig mer enn hittil varslet.

550 milliarder dollar går til investeringer i infrastrukturen, mens 275 milliarder utgjøres av skattekutt.

Skattekuttene har Obama trolig lagt inn for å tekkes republikanere som er imot statlig intervensjon, selv om mange demokrater mener at skattekutt bidrar for lite til å få økonomien i sving igjen.

I en erklæring i forbindelse med behandlingen av pakken i Representantenes hus, sier Obama at stimuleringspakken skal berge eller skape 3 millioner arbeidsplasser, gi skattelette til trengende familier og bedrifter, og investere i prioriterte saker som helsetjenester, utdanning og energi.


(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer