AVSATT: Brasils president Dilma Rousseff må vinke farvel til presidentposten etter at sentat stemte for å avsette henne.  Foto: WILTON JUNIOR / ESTADO CONTEDO / NTB scanpix
AVSATT: Brasils president Dilma Rousseff må vinke farvel til presidentposten etter at sentat stemte for å avsette henne.  Foto: WILTON JUNIOR / ESTADO CONTEDO / NTB scanpixVis mer

Senatet i Brasil stemte for å avsette Rousseff

Dilma Rousseff er tiltalt for å ha trikset med statsfinansene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall av senatets medlemmer har stemt for å fjerne Dilma Rousseff fra presidentposten i Brasil.

Brasils første kvinnelige president tapte med stemmene 61 mot 20.

For å bli avsatt krevdes det at 54 av de totalt 81 senatorene stemte for.

Resultatet ble møtt av jubel og skuffelse. De som stemte for begynte å synge nasjonalsangen og vifte med brasilianske flagg, mens Rousseff-tilhengere ble stående med steinansikter.

Romarios dom

AVSATT ROUSSEFF: Den tidligere fotballstjernen Romario bestemte seg til slutt for å stemme for å avsette president Rousseff. Foto: AP Photo / Eraldo Peres / NTB scanpix
AVSATT ROUSSEFF: Den tidligere fotballstjernen Romario bestemte seg til slutt for å stemme for å avsette president Rousseff. Foto: AP Photo / Eraldo Peres / NTB scanpix Vis mer

I en maratondebatt tirsdag, etter at Rousseff hadde forklart seg, var det en av Brasils aller mest kjente og kjære idrettsprofiler som virkelig hamret den siste spikeren inn i kista, skriver The Guardian.

Det var den tidligere fotballspilleren Romario, som blant annet tok VM-gull med Brasil i 1994.

I forkant gikk ryktene om at Romario var en av kun et fåtall senatorerer som kunne tenkes å snu, og dermed være med på å redde Rousseff.

I stedet rundet han av debatten med å si at han nok en gang ville gi sin stemme for å avsette Rousseff.

- Det er et trist øyeblikk når du bestemmer deg for å fjerne en president, sa Romario.

Tidligere visepresident – nå fungerende president – Michel Temer – vil overta presidentvervet ut valgperioden, som varer til 2018.

Rousseff er tiltalt for å ha trikset med statsfinansene i forbindelse med valgkampen i 2014 for å dekke over regjeringens budsjettproblemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Blodløst statskupp»

– Jeg vet at jeg kommer til å bli dømt, men samvittigheten min er ren. Jeg har ikke begått lovbruddene jeg er anklaget for, sa Rousseff under sin siste forsvarstale i riksrettssaken mandag.

Opposisjonen gjorde det tidlig klart at de ønsket å presse Rousseff ut av presidentembetet.

De hevder at hennes økonomiske triksing gjemte et stort underskudd, som kom av høyt forbruk som forverret resesjonen i Brasil.

Rousseff har forsvart seg med at tidligere presidenter har brukt lignende teknikker og har kalt det hele et «blodløst statskupp», skriver nyhetsbyrået AP.

Rousseffs allierte vil anke avgjørelsen til landets høyeste domstol, men tidligere ankebegjæringer har ikke lyktes i å stanse riksrettprosessen.

Intriger

Politiske feider og intriger – med en nærmest endeløs rekke av angrep og motangrep – har ridd Brasil som en mare i flere måneder.

Landet hadde inntil for få år siden en av verdens raskest voksende økonomier, men er nå inne i sin verste nedgangstid på flere tiår. Rundt elleve millioner brasilianere er uten jobb.

Rousseffs arbeiderparti er blitt stadig mer upopulært, noe som både skyldes misnøye med håndteringen av den økonomiske situasjonen og forbindelser til en korrupsjonsskandale der det statlige oljeselskapet Petrobras er innblandet.

Rousseff satt i Petrobras-styret fra 2003 til 2010, men benekter å ha kjennskap til omfattende korrupsjon som skal ha pågått i selskapet i denne perioden. Hun ble valgt til president i 2010 og ble gjenvalgt med knapp margin fire år senere.

Saken oppdateres