Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Senatet i USA godkjenner Montenegros NATO-søknad.
«Et trassig spark i retning Russland»

- Forsøkte å kuppe en demokratisk valgt regjering, hevdet John McCain om påstandene russerne benekter.

FOR INNLEMMELSE: John McCain og regjeringen i USA er for å innlemme Montenegro i Nato. FOTO: Samuel Corum / Anadolu Agency/NTB Scanpix
FOR INNLEMMELSE: John McCain og regjeringen i USA er for å innlemme Montenegro i Nato. FOTO: Samuel Corum / Anadolu Agency/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Et stort flertall i det amerikanske Senatet har godkjent Montenegro som NATOs 29. medlem. 97 stemte for, mens to stemte mot.

Dette etter at både president Donald Trump og utenriksminister Rex Tillerson har ønsket Balkan-landet velkommen til alliansen.

Sistnevnte skrev at en innlemmelse vil være svært fordelaktig for å fremme amerikanske interesser. Det er senator Chris Murphy (Demokratene) enig i.

- Jeg er sikker på at alliansen blir sterkere med Montenegro som medlem. Landet besitter en svært viktig posisjon på verdenskartet, sier han om avgjørelsen.

Beskyldninger mot Russland

Avstemningen omtales av Washington Post som et «trassig spark i retning Russland». Den kom etter at den montenegrinske spesialetterforskeren Milivoje Katnic rettet beskyldninger mot Russland.

Ifølge etterforskeren har staten forsøkt å kuppe landets valg for å hindre montenegrinsk NATO-medlemskap.

DRAPSMANN: I et intervju med den amerikanske TV-kanalen Fox News, forteller Trump at han respekterer Putin, på tross av at han er en drapsmann. - Det finnes mange drapsmenn. Video: FOX via CNN Vis mer

Kritisk McCain

Den påstanden gjentok John McCain, ifølge Washington Post.

Han omtalte senatets beslutning som et trekk for å begrense Russlands innflytelse på Balkan.

- Vladimir Putin har bestemt seg for å forsterke russisk innflytelse i området. Han forsøkte å kuppe en demokratisk valgt regjering, sa Arizona-senatoren.

Avviser anklagene

Russland har på sin side benektet beskyldningene. I februar omtalte Dmitrij Peskov, en talsmann for regjeringen, anklagene for absurde.

- Russland har ikke intervenert, intervenerer ikke og vil ikke intervenere i et annet lands indre affærer, sa Peskov og la til at landet har gode forbindelser med Montenegro.

Landet ble en selvstendig nasjon i 2006 og er godkjent av 25 av Natos medlemsland. Bare Spania og Nederland gjenstår.

Planla angivelig attentat

Montenegro grenser til Albania, Kroatia, Bosnia-Hercegovina, Kosovo og Serbia.

Av de rundt 20 personene som ble pågrepet i forbindelse med det angivelige kuppforsøket, var de fleste serbiske statsborgere.

Ifølge den britiske avisa Daily Telegraph var planen å drepe daværende statsminister Milo Djukanovic. Dette for å skape kaos på valgdagen i oktober, skriver NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media