Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Senatet krangler om krigsskatt

Foreslår at alle som tjener over 30 000 dollar skal finansiere krigen i Afghanistan.

FORSVARSTALE: Forsvarsminister Robert Gates (v.) og admiral Michael Mullen var i går i Senatet for å forsvare Obama-administrasjonens avgjørelse om å sende ytterligere 30 000 soldater til Afghanistan. Foto: AFP/SCANPIX
FORSVARSTALE: Forsvarsminister Robert Gates (v.) og admiral Michael Mullen var i går i Senatet for å forsvare Obama-administrasjonens avgjørelse om å sende ytterligere 30 000 soldater til Afghanistan. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||NEW YORK (Dagbladet): Obama-regjeringen sto som en samlet front for sin leder i går.

Forsvarsminister Robert Gates, utenriksminister Hillary Clinton og admiral Michael Mullen møtte opp i Senatet for å forsvare presidentens avgjørelse om å sende 30 000 nye soldater til Afghanistan.

Blant liberale demokrater deler mange oppfatningen til Wisconsin-senator Russell Feingold, som mener Obama «gjør en feil», mens kritikken blant republikanerne dreier seg om tidsrammen satt for tilbaketrekkingen, som en krass Arizona-senator John McCain i går kalte «logistisk selvmotsigende».

Michigan-senator Carl Levin sa i Senatet at han mener 2011-fristen er rimelig, men at økningen av amerikanske styrker ikke har noe for seg slik situasjonen er i Afghanistan.

- En dobling av amerikanske soldater i sør vil bare forverre forholdene der våre styrker allerede har for få afghanske soldater å samarbeide med. Det er afghanske soldater det er mangel på, ikke amerikanske, sa Levin.

Støtte fra Biden
Joe Biden innrømmet i en rekke tv-intervjuer i går at han har vært mot planene om økt engasjement i Afghanistan.

- Jeg var skeptisk til å ta blikket fra ballen. Ballen er Al-Qaida. Det er derfor vi er der, sa Biden, som var redd «en nasjonsbyggingsøvelse ville holde dem der i ti år».

Nå han har imidlertid tro på Obamas plan.

- Strategien er mye viktigere enn tallene, og presidenten har snevret inn strategien og gitt millitæret verktøyene de trenger, sa Biden.

- Krigsskatt er rettferdig
En ting alle imidlertid spør seg om, er hvordan man skal betale for den nye krigsstategien, som ifølge presidenten selv vil koste USA rundt 30 milliarder dollar.

Med en amerikansk arbeidsledighet på over ti prosent er det ikke lett å hente støtte for de nye kostnadene.

- Jeg ser ingen god grunn for at vi skal sende 30 000 flere soldater til Afghanistan når vi har så mange andre problemer, som økonomien, å fikse i dette landet, sa New York-demokrat Louise M. Slaughter.

Hennes kollega fra Wisconsin, David Obey har foreslått å innføre en såkalt «krigsskatt» på amerikanere som tjener mer enn 30 000 dollar i året.

- Hvis den nye planen skal gjennomføres, må vi alle ofre noe, for akkurat nå er det bare millitærfamiliene som betaler kostnadene av denne krigen. En progressiv krigsskatt er den mest rettferdige måten å betale for det, sier han.

Forslaget får ikke støtte fra majoritetslederne i Senatet og Representantenes Hus, Harry Reid og Steny Hoyer.

- Jeg er for å betale for det vi gjør, men på grunn av den økonomiske krisen, er den krigsskatten vanskelig å gjennomføre, sa Hoyer til pressen i går.

- Så dem i ansiktet
Hundretusenvis av soldater og pårørende var blant dem som fulgte Obamas viktige tale i natt.

Obama har av enkelte blitt kritisert for å holde den direktesendte talen på millitærakademiet West Point, da kritikerne mener det bare var et «fint bakteppe».

Det er en kritikk CNNs politiske kommentator Ed Rollins er uenig i.

- Han så inn i ansiktene på de unge mennene og kvinnene som er den neste generasjonen millitærledere, og han fortalte dem oppdraget deres, sa Rollins.

- Det er de som kommer til å lede soldatene til suksess eller fiasko.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media