Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Senatet sa nei til Monica

Monica Lewinsky blir ikke tvunget til å vitne om sex med president Bill Clinton foran Senatet og nasjonen. Men amerikanerne får for aller første gang se henne beskrive forholdet til verdens mektigste mann når videofilmen fra et avhør blir presentert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktoratet i riksrettssaken mot president Bill Clinton tryglet torsdag Senatet om å få føre ett eneste vitne i plenum - Monica Lewinsky. Men mange republikanske senatorer har fått evig nok av spetakkelet som truer partiets kontroll over Kongressen ved neste valg og slo hånden av sine partifeller fra Representantenes hus.

Senatorene slo dermed i dag hånden av sine partifeller fra Representantenes hus.

Bill McCollum fremholdt at Lewinsky under forhåndsavhøret mandag bekreftet detaljer om gjensidige sexhandlinger med presidenten og dermed bestyrket anklagene om at Clinton løy under ed.

Men sjefsaktor Henry Hyde har allerede innrømmet at utspørringen av henne, presidentens venn Vernon Jordan og hans medarbeider Sidney Blumenthal, brakte lite nytt og ingen sensasjoner.

Dermed var veien ryddet for de republikanske senatorene som har sett riksrettssaken som en plage, helt siden den startet i Senatet tidlig i januar.

Bitre aktorer

De senatorene som måtte ønske det, hadde allerede før dagens møte bak lukkede dører kunnet se opptakene av forhåndsavhørene, som ble gjennomført mandag, tirsdag og onsdag.

Noen har betakket seg og enkelte har nok heller ikke satt seg særlig grundig inn i bevismaterialet fra spesialetterforsker Ken Starr og fra justiskomiteen i Representantenes hus.

Kravet om å avsette presidenten er da også mer politisk enn juridisk begunnet, så det er lov å gjøre seg opp en mening uten å høre hver minste detalj.

Snart slutt

Forslaget om å innkalle en motvillig Lewinsky til den historiske salen falt med 70 mot 30 stemmer. Demokratenes gruppe stemte samlet imot. De fikk følge av hele 25 republikanere, som dermed ganske grundig fikk markert sin misnøye med partifellene i aktoratet og kursen de har fulgt.

Flertallsleder Trent Lott opplyste at Senatet tar fri fredag, for så å gjenoppta behandlingen dagen etter. En avslutning av riksrettssaken kan komme neste torsdag eller fredag. President Clinton vil bli sittende, siden aktoratet ikke på noe tidspunkt har nærmet seg de stemmene som trengs for å avsette ham.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media